Lajić u Bijeljini: Žensko preduzetništvo veoma razvijeno u Srpskoj

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić izjavio je da je žensko preduzetništvo u Srpskoj veoma razvijeno, o čemu svjedoči i činjenica da se na današnjoj konferenciji i sajmu u Bijeljini predstavlja više od 100 žena preduzetnika.

Lajić u Bijeljini: Žensko preduzetništvo veoma razvijeno u Srpskoj
FOTO: Srna

On je naveo da konkretnih statističkih pokazatelja sada nemaju, ali da su rezultati preduzetnika vidljivi i da se kontakti brzo ostvaruju, što je veoma važno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Kontakti i saradnja sa drugim preduzetnicima iz regiona se šire, te imamo mogućnost da promovišemo dobre poslovne primjere i, eventualnu, buduću saradnju ovih žena preduzetnika", rekao je Lajić novinarima u Etno selu "Stanišići" gdje se održavaju Četvrta konferencija i Drugi sajam preduzetništva u Republici Srpskoj.

Lajić je napomenuo da se sve mjere podsticaja koji postoje u ovoj branši odnose i na žene preduzetnike u Republici Srpskoj, a važe od marta ove godine.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona je podstakla preduzetnike da se aktiviraju i uključe u ovakve konferencije i sajmove, kao što je podstakla i Ministarstvo privrede i preduzetništva na promociju rada preduzetnika, a sve kako bi postigli što uspješniju poslovnu saradnju sa privrednicima Srpske, a oni sa regionom i šire.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lajić je rekao da su među privrednicima najzastupljeniji frizeri i proizvođači kozmetičkih proizvoda, dodajući da je širok dijapazon tih oblasti, što pokazuje i današnji sajam.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da su konferencija i Sajam žena preduzetnika, kojih je tridesetak izložilo svoje proizvode u sali hotela "Moskva", prilika da se razgovara o mjerama koje su do sada preduzete kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ali i da se sagledaju mogućnosti za buduću podršku.

"Grad Bijeljina ima više od 2.000 preduzetnika. Trend rasta broja preduzetnika nastavljen je i u ovoj godini, a grad je izdvajao budžetska sredstva za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona", naveo je Petrović.

On je naveo da će raspodjela 200.000 KM početi nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice.

"Podsticajem za 21 novog preduzetnika i dodjelom sredstava od 6.000 KM po preduzetniku želimo da damo dobru startnu osnovu i da im pružimo mogućnost da se osamostale", rekao je Petrović novinarima i dodao da će ovakav vid podrške biti redovan i neće izostati ni naredne godine.

Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva, uz podršku DŽender centra Vlade Srpske i projekta "FIGAP dva" organizovali su danas Četvrtu konferenciju i drugi Sajam preduzetništva u Republici Srpskoj u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA