U Srpskoj oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima

U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima, rekla je generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot pred otvaranje Drugog sajma preduzetništva, koji se održava u Bijeljini.

U Srpskoj oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima
FOTO: Srna

Kokotova je pojasnila da su to podaci iz baze finansijskih izvještaja i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

"Nažalost, mi ne obuhvatamo tu evidenciju samostalnih privrednika, kojih u Srpskoj ima oko 20.000 - sigurno je i tu neki procenat žena vlasnica. Žene se u samostalnom biznisu odlučuju za samostalno preduzetništvo kao najjednostavniji i najlakši vid poslovanja, bar u početnim koracima", rekla je Kokotova novinarima.

Kokotova je istakla da su trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama, preduzećima koja se bave rješenjima za pametne gradove, metalskoj industriji, u rudarskoj oblasti - geološkim istraživanjima.

Ona je napomenula da se Sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj održava svake dvije godine, dok Konferencija preduzetništva obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, kao tema koja se nametnula kao bitna u poslovanju.

"Komora podržava privredu u procesima digitalne transformacije, tako što je osnovala Centar za digitalnu transformaciju. Kroz različite projekte pružamo podršku malim i srednjim preduzećima da optimizuju i unaprijede svoje poslovanje kroz nabavku moderne opreme i novih tehnologija, softvera za upravljanje poslovnim procesima", navela je Kokotova.

Kokotova je istakla da Komora kroz te aktivnosti podržava preduzetnice, te navela da će danas na panelu biti preduzetnice koje su dio tog programa, a govoriće o svojim iskustvima i onome što im je značajno sa aspekta digitalizacije i transformacije i inovativnih rješenja u poslovanju.

"Na Sajmu izlaže 31 preduzetnica, dok je za Konferenciju prijavljeno više od 100 učesnika", dodala je Kokotova.

Slađana Babić, direktor "Blicneta" iz Banjaluke, internet kompanije koja je dala doprinos unapređenju digitalne transformacije na tržištu BiH, rekla je da edukuju žene o tome kako mogu da svoje poslovanje unaprijede putem digitalne transformacije.

"Kroz naše iskustvo smatramo da možemo dati svoj doprinos da preduzetnice riješe svoje probleme i prate svjetske trendove. Ovakve konferencije doprinose unapređenju procesa transformacije u smislu dizanja svijesti o potrebi takvih dešavanja", napomenula je Babićeva.

Ona je ukazala da IT kompanije imaju obavezu da učestvuju u toj transformaciji i daju doprinos širem privrednom sektoru.

"Kompanija `Blicnet` je, sa svojim matičnim društvom `M:telom`, pionir u razvoju pametnih rješenja za gradove, koji su budućnost lokalnih zajednica i treba da građanima olakšaju život", istakla je Babićeva.

Četvrta konferencija i Drugi sajam preduzetništva u Republici Srpskoj održavaju se danas u Bijeljini u organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku DŽender centra Vlade Srpske i projekta FIGAP dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA