Lončar: Prijava protiv lekara koji kažu pacijentu da se ne treba vakcinisati

Ljekarska komora Srbije pokrenuće proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi kada neki ljekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Lončar: Prijava protiv lekara koji kažu pacijentu da se ne treba vakcinisati

On je rekao da će u tom slučaju ljekar ići na Sud časti pri Ljekarskoj komori Srbije i da to znači da će onda "verovatno izgubiti licencu".

"To je odluka struke, a članovi Lekarske komore Srbije su svi lekari u Srbiji. Podržavam tu odluku, to je nešto neminovno", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Lončar je ukazao da u Srbiji ima dosta djece zaražene virusom korona i da taj broj raste iz minuta u minut.

On je dodao da trenutno nema ni porodice ni škole gdje neko dijete nije pozitivno na virus korona.

Lončar je naveo da djeca bolje podnose ovu infekciju i imaju nešto blaže kliničke slike, ali da mlađi takođe mogu da prenesu zarazu starijima.

Što se tiče odraslih zaraženih, on je rekao da je najkritičnije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gdje ne padaju brojevi novooboljelih.

On je napomenuo da veliki broj ljudi, koji nisu kovid pozitivni, trpe čekajući da dođu do ljekara i dodao da je jedino rješenje u masovnoj vakcinaciji.

Lončar je danas u Univerzitetskoj dječijoj klinici "Tiršova" razgovarao sa Martinom Kostolnijem, svjetski poznatim kardiohirurgom iz Londona, koji je prethodnih dana zajedno sa srpskim kolegama obavio tri operacije u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Pitanje trenutka kada će se uvesti kovid propusnice"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je pitanje trenutka kada će se u Srbiji uvesti kovid propusnice, jer, kako kaže, razlog je jednostavan, a to je spasavanje ljudskih života.

"Smatram da ćemo morati, pre ili kasnije, da dođemo do kovid propusnica. U velikoj većini zemalja to funkcioniše i radi", rekao je Lončar novinarima.

On smatra da neće biti nikakav problem da se kovid propusnice kontrolišu i da će inspektor metodom slučajnog uzorka izdati prijavu objektu koje ne bude poštovalo tu mjeru.

"Zalagaću se da to bude ozbiljna kazna koja će ih odvikavati od toga", naglasio je Lončar i dodao da je svaki kafić, restoran, bioskop odgovoran za sebe, te da oni treba da puste ljude unutra ukoliko su vakcinisani ili imaju negativni antigenski ili PCR test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA