Još jedna uzbunjivačica krenula u obračun sa Fejsbukom

Sofi Žang, bivša analitičarka podataka “Fejsbuka” koja je u javnost izašla sa kritikama kompanije u septembru 2020, rekla je za CNN da je spremna da svjedoči pred Kongresom.

Još jedna uzbunjivačica krenula u obračun sa Fejsbukom
FOTO: Depositphotos

Žang je na Tviteru u nedjelju takođe rekla da je američkoj agenciji za sprovođenje zakona dostavila "detaljnu dokumentaciju u vezi sa potencijalnim krivičnim prekršajima".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na pitanje CNN -a, Žang nije rekla kojoj je agenciji dala dokumente. Portparol FBI -a odbio je da komentariše kada ga je kontaktirao CNN.

- Ako Kongres želi da svjedočim, ja ću ispuniti svoju građansku dužnost, kao što sam javno izjavila u poslednjih pola godine - rekla je Žang.

Ona je rekla da je ohrabrena dvostranačkom podrškom akciji protiv Fejsbuka nakon što je Fransis Hogen, još jedna uzbunjivačica iz Fejsbuka, svjedočila o bezbjednosti djece na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram na saslušanju u Kongresu 5. oktobra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Žang je u avgustu 2020. otpuštena iz "Fejsbuka", ali je prije nego što je otišla objavila je memorandum od 7.800 riječi u kome je detaljno opisala kako veruje da je kompanija dozvolila autoritarnim režimima širom svijeta da manipulišu platformom.

"Imam krv na rukama", napisala je Žang u dokumentu koji je objavio i Bazfid. Žang je napisala da je zvanično otpuštena zbog "loših performansi".

Osim što je memorandum interno objavila, Žang ga je postavila na svoju ličnu veb stranicu, a u julu je za MIT Teknolodži rivju rekla da je Fejsbuk uputio žalbu njenom hosting serveru i da je njena veb stranica naknadno ugašena.

U izjavi za Biznis Insajder, portparol Fejsbuka rekao je: "Uložili smo 13 milijardi dolara u bezbjednost naše platforme i imamo 40.000 ljudi koji pregledavaju sadržaj na 50 različitih jezika koji rade na 20 lokacija širom sveta kako bi podržali našu zajednicu. Takođe smo oborili preko 150 mreža koje pokušavaju da manipulišu javnom raspravom od 2017. godine, a nastale su u preko 50 zemalja, od kojih većina dolazi iz Sjedinjenih Država ili je usredsređena na njih. Naši rezultati pokazuju da sa istim intenzitetom suzbijamo zloupotrebe u inostranstvu kao i u u SAD ".

Hogen je u svom svjedočenju od 5. oktobra rekla da Fejsbuk nema dovoljno timova i alata kako bi se bavili zloupotrebama na drugim jezicima osim engleskog.

Govorila je i o tome kako se u Fejsbuku podstiče govor mržnje i sadržaj koji izaziva negativne emocije, jer oni podrazumijevaju i više saobraćaja.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg odgovorio je prošle sedmice na optužbe Hogen, rekavši da stvaraju lažnu sliku o kompaniji, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA