Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv Aleksandra Zolaka

Vlade Republike Srpske uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. Krivičnog zakona RS.

Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv Aleksandra Zolaka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uprijavi se, između ostalog, navodi da prijavljeni Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, već duži vremenski period, počev od 24. septembra 2021. godine, u kontinuitetu koristi svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji Srpske i BiH, kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije. Iznosio je i informacije koje su suprotne činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi sa upotrebom kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik - saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Vlade RS poručuju da je Zolak iznosio ove neistine, iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija, angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije.

- Ta laboratorija je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Banjaluka i bolnici u Prijedoru. Rezultati analize i ispitivanja jasno su pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini - navodi se u saopštenju.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA