Izetbegović: Srpsku neću nazivati genocidnom, niti će biti ukinuta, moramo prestati pričati o prošlosti

  • BiH
  • 15. Oct 2021.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je da Republiku Srpsku neće nazivati genocidnom tvorevinom, niti će je dovoditi u pitanje, jer je prihvaćena Dejtonskim sporazumom.

Izetbegović: Srpsku neću nazivati genocidnom, niti će biti ukinuta, moramo prestati pričati o prošlosti
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ona za mene postoji kao dio BiH. A, šta se tu dešavalo? Ratni zločin, etnička čišćenja, genocid 1995. To su istorijske činjenice. Ne možemo zabraniti ljudima da govore o tome. Pri tom, naravno, ne možemo osuditi srpski narod za takve stvari, čitavu Vojsku Republike Srpske, već samo one koji su presuđeni - poručio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjaluci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na konstataciju novinara da se u Sarajevu plaše otcjepljenja Srpske, a u Banjaluci ukidanja Republike Srpske, Izetbegović je rekao da se neće destiti ni jedno, ni drugo.

- Niti treba jedni druge da vrijeđamo, ni da provociramo. Treba jedni druge da poštujemo. Treba jedni drugima da pomognemo. Ja sam na jednoj konferenciji za novinare prije dva dana rekao da mi nemamo ništa protiv toga da se Republika Srpska kao i cijela BiH intenzivno gradi. Ali to treba biti u skladu sa zakonom. Recimo, centrale na Drini koje kani Srbija da gradi zajedno sa RS. Zašto ne? Ili, aerodrom u Trebinju. Zašto ne? Mi treba da pomognemo da se te investicije završe, zaposliće ljude, doći ćemo do novih energetskih resursa... - rekao je Izetbegović.

Poručio je da treba normalizovati stvari u zemlji, pomagati jedni drugima, otvarati radna mjesta, relaksirati odnose, ne praviti tenzije i okrenuti se budućnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Možda čak i dogovoriti se da ćemo prestati pričati o prošlosti. Danas sam razgovarao sa nekim ljudima, upravo Srbima, ovdje u Banjaluci u tom smjeru. Jednog dana treba podvući crtu i reći: Evo sljedeći mandat nikako ne pričamo o prošlosti. Pričamo samo o budućnosti, o tome kako da zadržimo djecu. Neće nam imati ko za dvadesetak godina zaraditi penziju. BiH će se pretvoriti u zemlju staraca i biće nam svima žao što na vrijeme nismo stali sa ovim konfliktnim politikama - zaključio je lider SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA