Po lijek za inhalacije preko granice

U apotekama širom Srpske i BiH nema suspenzija “pulmikort” i “korter” neophodnih za inhalaciju djece koja imaju respiratorne tegobe, a da bi obezbijedili lijek za mališane, roditelji po njega odlaze i preko granice.

Po lijek za inhalacije preko granice
FOTO: AndrewLozovyi/DepositPhotos

Majke koje su se javile redakciji "Glasa Srpske" kažu da se proteklih dana u rijetkim apotekama u manjim lokalnim zajednicama poneki lijek mogao pronaći, ali su usljed velike potražnje zalihe veoma brzo potrošene. Potvrđuju to i u apotekama navodeći da lijeka nema već neko vrijeme te da ne znaju kada će biti obezbijeđen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Banjalučanka Marijana P. ispričala je da je prije sedam dana našla lijek u jednoj apoteci.

- Terapiju moramo nastaviti i dalje, a to­g lijeka u apotekama nema. Kažu nam da postoji pumpica koja se koristi za inhalaciju, ali da nije baš praktična za upotrebu, posebno ako je riječ o mlađoj djeci koja su uz to i nestašna. Raspitivala sam se i prijateljica mi je rekla da se lijek može kupiti u Srbiji, tako da smo uspjeli da obezbijedimo neophodnu dozu izvan granica Srpske - kazala je ova Banjalučanka.

Specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci Milka Ćojanović kazala je da je ovo period virusnih infekcija, koje su praćene suvim kašljem i promuklošću, pa se u tim slučajevima upućuje na inhalacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- To su indikacije da se uključi "pulmikort". U akutnim stanjima laringitisa terapija traje od tri do pet dana, a profilaktička terapija se sprovodi i do 30 dana - kazala je Ćojanovićeva za "Glas".

Pedijatar Branislav Lolić kazao je da se pomenuti lijek odlično pokazao kod laringitisa i drugih infekcija disajnih puteva.

- S obzirom na to da sada ima puno respiratornih infekcija, vidljiv je i nedostatak ovih lijekova na tržištu. "Pulmikort" i "korter" su dva oblika na tržištu i druge gotove fabričke zamjene nemaju. Ali nema potrebe da se stvara panika, improvizacija za njih postoji, a očekujemo da će se ovi lijekovi uskoro pojaviti na tržištu, što su mi potvrdili i dobavljači "kortera" - kazao je Lolić za "Glas".

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od astme "Anemona" iz Prijedora takođe se nadaju da će ovaj problem veoma brzo i uspješno biti riješen.

- Ti lijekovi su zaista neophodni, prije svega, svima oboljelim od astme, pogotovo sada u ovom periodu godine - kazali su iz udruženja.

Humanitarac iz Gradiške Dragoslav Šinik, koji je mnogo puta našao način da lijek dođe u ruke onih kojima je prijeko potreban, i ovaj put je bio na usluzi roditeljima širom Srpske.

- Masa je lijekova za koje mi se ljudi obraćaju, a "pulmikort" je samo jedan u nizu. Upravo sam iz Hrvatske donio ovaj lijek za djecu iz Srpca i Čelinca - kazao je u petak Šinik dodajući da svi kojima je potreban medikament iz inostranstva kojeg nema na našem tržištu mogu s njim da kontaktiraju na broj 066/169-875, a on će se potruditi da ga besplatno dostavi.

Dozvole

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su da "pulmikort respules" (budesonid) suspenzija za raspršivanje, 0,5 mg/1 mL, 2 ml suspenzije za raspršivanje (1 doza) sadrži 1,0 mg budesonida, nema važeću dozvolu za stavljanje u promet.

- Nosilac dozvole "Astra Zeneka B-H" d.o.o. je 31. oktobra 2014. povukao dozvolu za stavljanje u promet. Budući da nije bilo generičke paralele, bio je moguć interventni uvoz "pulmikorta" - naveli su za "Glas Srpske" u agenciji navodeći da su 26. marta ove godine izdali dozvole za stavljanje u promet za generički lijek "korter" (lijek sa istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i istih jačina od drugog proizvođača).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA