ISPRAVLJENO Šarović: Podržaćemo vraćanje prenesenih nadležnosti na Srpsku glasanjem u Parlamentu Bosne i Hercegovine i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske

Srpska demokratska stranka podržaće vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, ali mislimo da to treba da se desi na način kako su te nadležnosti i prenesene a znamo da su, najveći dio tih nadležnosti prenesene glasanjem i u Narodnoj Skupštini i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prije svega glasovima SNSD-a odnosno vladajuće garniture. izjavio je predsjednik stranke Mirko Šarović.

ISPRAVLJENO Šarović: Podržaćemo vraćanje prenesenih nadležnosti na Srpsku glasanjem u Parlamentu Bosne i Hercegovine i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske
FOTO: Srna

NAPOMENA: U članku objavljenom 16.10.2021. godine, portal Bijeljina Danas, prenio je vijest agencije Srna sa izvještajem sa press konferencije SDS-a održane u Istočnom sarajevu istog dana. Kako su neki dijelovi izjave Mirka Šarovića sa te konferencije izostavljeni (prije svega se misli na izjavu da se o prenosu nadležnosti mora glasati u Parlamentu BiH i NSRS), a na šta nam je ukazalo Raskrinkavanje, u nastavku objavljujemo ispravljen članak. Originalnu izjavu Mirka Šarovića možete poslušati ovdje.

Srpska Demokratska Stranka u svom programu zalaže se za izvorni Dejton. U tom smislu ima potpuno jasan izgrađen stav i uvijek će se zalagati za to da se sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na nivo Bosne i Hercegovine treba da se u proceduri, odgovarajućoj proceduri, vrate pod okrilje republike Srpske.

Ima desetak tih inicijativa. Ali sa druge strane, mi mislimo da to treba da se desi na način kako su te nadležnosti prenesene a znamo da su, najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u Narodnoj Skupštini i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prije svega glasovima SNSD-a odnosno vladajuće garniture.

I u tom smislu mi tu činjenicu ne možemo da prenebregnemo i želimo jasno da je istaknemo. I u tom smislu želimo da kažemo da jesmo za izvorni Dejton, ali sve inicijative moraju da se sprovedu na miran način bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije, i rekao bih, dovođenje u pitanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

I to će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovom inicijativom budu izašli na sjednici Narodne Skupštine, ili inicijativi koju budu podnijeli na bilo koji drugi način. U tom smislu želimo jasno da kažemo da je politika SNSD-a i Milorada Dodika, onako kako je vođena, pa i po ovim pitanjima, da je takva politika najveća opasnost po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Ukoliko posebna sjednica NSRS bude zakazana SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradiće svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za Republiku Srpsku od velikog značaja, izjavio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović, nakon sjednice Glavnog odbora SDS.

On je danas u Istočnom Sarajevu kazao da SDS smatra da je politika SNSD i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Srpske.

„Ali sa druge strane mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti preneseno glasanjem i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD i vladajuće garniture", podsjetio je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA