Milan Nikolić, pjesnik, pedagog, književni kritičar: Na raspolaganju mladim književnicima

Pjesnik, pedagog, lektor, književni kritičar, satiričar, Milan Nikolić, objavio je zbirku pjesama "Pisma iz nesanice" 2002. godine. U rukopisu ima još dvije zbirke, ali, kako kaže, u posljednje vrijeme se putem lektorisanja i uređivanja više bavi tuđim knjigama tako da će publika biti prinuđena da sačeka još neko vrijeme na njegovu drugu knjigu.

Milan Nikolić, pjesnik, pedagog, književni kritičar: Na raspolaganju mladim književnicima

Objavljivao je pjesme u časopisima "Srpska vila", "Nova zora", "Tragovi", "Književne novine", a jedno vrijeme je bio urednik i izdavač Kulturnog biltena "Crnjanski".

Skromno priznaje da piše pjesme za djecu, za, iskustvo ga je naučilo, najzahtjevniju čitalačku publiku.
Govoreći na temu kulturnog života, naglašava sveopštu skrajnutost kulture na margine društva.

-Svako društvo za svoj razvoj treba svježu krv, pod kojom podrazumijevam kako novu, mladu populaciju, tako i nove ideje, nova shvatanja, nove projekte, nove vizije. Kultura bi nam trebala ponuditi tu alternativu našoj tmurnoj sadašnjosti, kaže Nikolić.

Podsjeća na Andrićevu pripovjetku ";Aska i vuk", poentirajući i naše današnje, neprestano igranje na žici između života i smrti.

Svaki čovjek je svjestan svoje prolaznosti i upravo bi taj nedostatak vlastite vremenske ograničenosti trebalo nadoknaditi djelima koja ostaju na korištenje društvu i nakon što njihov autor iskorača svoje ovozemaljske korake.

U savremenoj hiperprodukciji onoga što bismo trebali zvati književnost, te nedostatku sluha nadležnih vlasti za podršku razvoju i širenju uticaja lijepih umjetnosti, nameće se dodatna obaveza onih koji kvalitetno, iskreno i sa ljubavlju pišu da promovišu vrijednosti pisane riječi.

Kada je u pitanju književnost smatra da u Bijeljini ima književnih stvaralaca, uz zapitanost koliko je sav taj trud u skladu sa strogim pravilima nastanka jednog književnog djela.

-Malo je u Bijeljini ozbiljnih književnika. Iako mnogi pišu i imaju jako dobrih pjesama, dobrih pripovjedaka... Međutim, ključni problem naše kulture se ogleda u nedostatku zdrave, kvalitetne, stručne kritike. Mislim da smo u većoj krizi književne kritike, nego samog književnog stvaralaštva, kaže Nikolić, podsjećajući na nekadašnja vremena kada su dnevne novine imale rubrike za mlade, talentovane književnike.

Stručna književna kritika je u tom procesu imala ključnu pedagošku ulogu nadogradnje budućih velikih književnika

-Moramo otvarati vrata mlađim naraštajima. Ličnog sam stava da je za nastup na neku kulturnu manifestaciju bolje angažovati jednog mladog književnika, nego recimo Matiju Bećkovića. Bećković je neupitan autoritet, ali šta ćemo kad njegovi zemaljski dani prođu? Ko će nam tada biti autoritet pisane riječi? Postoje li danas dnevne novine koje imaju poseban prostor za afirmaciju mladih književnika?, pita se Nikolić.

Upoznajte Gagarina

Kao urednik Kulturnog biltena ";Crnjanski", Nikolić je prepoznao dar mladog Berislava Blagojevića, čiju je prvu pripovjetku 2010. godine uvrstio i objavio u biltenu. Blagojević je tokom svog daljnjeg književnog hoda 2013. godine ušao u uži krug kandidata za NIN-ovu nagradu sa romanom"Tiši od vode", a od ove školske godine je njegov roman "Upoznajte Gagarina - najšašavijeg psa u svemiru" uvršten u obaveznu lektiru za četvrti razred osnovnih škola u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA