Oteto 17 američkih misionara na Haitiju

Najmanje 17 hrišćanskih misionara iz Sjedinjenih Država i članovi njihovih porodica, uključujući i djecu, otela je banda u Port o Prensu dok su napuštali sirotište, potvrdili su haićanski bezbjednosni zvaničnici.

Oteto 17 američkih misionara na Haitiju
FOTO: Pixabay

Detalji o otmici ostali su nejasni, ali lokalni zvaničnici kažu da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično pogoršala poslije ubistva predsjednika Žovanela Moiza u julu ove godine.

Otmice su takođe učestale, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procjenama, bande sada kontrolišu otprilike polovinu grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U ponedjeljak su bande pucale na školski autobus, pri čemu je povrijeđeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi javni autobus.

Kidnapovanje američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet bezbjednosti Ujedinjenih naroda produžio svoju misiju na Haitiju za devet mejseci.

Mnogi Haićani pozivali su Sjedinjene Države da pošalju trupe da stabilizuju situaciju, ali administracija predsjednika Džozefa Bajdena nije bila voljna da pošalje trupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA