Na pomolu nova pravila: Bez bustera mogu vas vratiti sa EU granice?

Oni građani kojima je od revakcinacije prošlo više od šest mjeseci, a nisu primili treću buster dozu vakcine protiv kovida 19 mogu imati probleme prilikom putovanja u inostranstvo, piše Politika.

Na pomolu nova pravila: Bez bustera mogu vas vratiti sa EU granice?
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Naime, očitavanjem kju ar koda na zelenom sertifikatu, na ekranu se pojavljuje crveni znak zabrane koji može da sugeriše da ovaj dokument u tom slučaju nije validan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako se navedi na sajtu e-uprave, u uputstvu za dobijanje ovog dokumenta koji bi vakcinisanim građanima Srbije trebalo da olakša putovanja, crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski test u posljednjih 14 dana (bez obzira na to da li su vakcinisani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), kao i osobe kojima je prošlo više od sedam meseci od druge doze vakcine, piše Politika.

Na taj način, svi oni koji su se odazvali imunizaciji i do sada uredno primili dvije vakcine našli su se u situaciji da prije odlaska u inostranstvo ipak pripreme i negativan test, jer bi se sigurno našli u situaciji da moraju da objašnjavaju "znak upozorenja" koji se pojavljuje prilikom skeniranja koda, bez obzira na to što na njemu stoji da je dokument validan, navodi Politika.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova jasno je navedeno u koje zemlje građani Srbije mogu da putuju i šta je od dokumenata neophodno. U javnosti se neprekidno govori o zelenom sertifikatu koji potvrđuje da je neko vakcinisan sa dvije doze, ali i da li je u prethodnom periodu preležao virus ili bio testiran, kao i da je to dovoljan dokument za prelazak preko granice.Međutim, niko od nadležnih do sada nije saopštio da oni koji, iz bilo kog razloga nisu primili treću dozu vakcine, imaju "zabranu" prilikom skeniranja zelenog sertifikata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U e-upravi su juče, na pitanje, da li je moguće putovati u inostranstvo sa dokumentom na kome se očitava crveni znak zabrane, odgovorili da je ovakav zeleni sertifikat važeći i da sadrži informacije o obavljenoj imunizaciji. Međutim, čak i ako je tako i ako je ovo upozorenje samo podsetnik za građane koje čeka buster doza, na granici bi ih u najmanju ruku moglo dočekati neprijatno iskustvo objašnjavanja kako su oni vakcinisani iako se tako ne čini. Vrlo moguće je da bi bili i vraćeni sa granice.

Na primjer u Sloveniji, građanima se obavezno prije ulaska u bilo koji objekat - hotele, prodavnice, tržne centre, skeniraju kju ar kodovi koji potvrđuju podatke neophodne za ulazak u te objekte. Juče je ovakav kod, sa znakom upozorenja, proslijeđen jednom hotelu u Ljubljani odakle je stigao odgovor da je ulazak, bez negativnog testa, nemoguć.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je da se ovaj problem pod hitno mora riješiti jer nije donesen nijedan dokument koji obavezuje građane da moraju da prime i treću dozu vakcine.

- Teško bi bilo objasniti bilo kome na granici da je riječ o validnom dokumentu. U EU buster doza nije obavezna i građani Srbije koji su vakcinisani i revakcinisani protiv kovida 19 trebalo bi da nesmetano putuju u zemlje koje priznaju zeleni sertifikat. Čak i ako je sistemski tako riješeno da se oni upozore da je vrijeme da prime treću vakcinu, to nikako ne bi trebalo da se ovako otvoreno ističe na dokumentu koji je ‘zdravstveni pasoš' - naglasio je Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA