Vehabije prave probleme u Kamenici

U selu Kamenica, u opštini Teslić, evidentno je prisustvo "osoba koje svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta".

Vehabije prave probleme u Kamenici

Potvrđeno je to agenciji Srna u policiji RS, a nama je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kazao da su ova saznanja tačna i dodao da je potpuno izvjesno da su vehabije naoružane, jer je oružje dostupno bilo kome u BiH.

Iz policije RS podsjećaju da su pripadnici SIPA tokom 2010. godine na području sela Kamenica vršili pretrese na više lokacija, te oduzeli veću količinu nosača slike i zvuka, kao i nekoliko računara.

Iz policijskih izvora nezvanično se saznaje da vehabije u Kamenici siju strah i među domaćim muslimanima koji su građanski orijentisani, ali i prave probleme tokom obavljanja vjerskih obreda u džamiji, i to najviše petkom.

"Imaju veoma čvrste rodbinske, prijateljske i druge veze s pripadnicima vehabijskog pokreta iz federalnih mjesta Željezno Polje, Šerići i Orahovica", navodi isti izvor, dok u policiji RS zvanično kažu da, prema njihovim procjenama, te osobe ne predstavljaju prijetnju po lokalno stanovništvo.

Galijašević, s druge strane, pojašnjava da vehabije naseljavaju brojna područja između FBiH i RS, gdje spada i Kamenica, kod Teslića.

"Njihovo naseljavanje nije neplansko. Oni idu u pogranične krajeve jer tako lakše djeluju u oba entiteta", naglašava Galijašević. Prema njegovim riječima, mnogi pripadnici vehabijskog pokreta, koji se dovode u vezu s napadima u svijetu, zasigurno se danas nalaze u BiH.

Kamenica se počela spominjati nakon što je prošle godine objavljen spisak imena 300 državljana BiH, uglavnom Bošnjaka, koji se dovode u vezu s terorizmom, a na kojem se našao i mještanin ovog teslićkog naselja Rasim Čamo, koji živi u Americi.

Podsjećemo, vehabije su krajem prošle sedmice u Bihaću održale seminar pod nazivom "Naš izbor je islam", a tih dana je i prijećeno Dobojliji D.Ž., i to pismom koje potpisuje "Dobojski pokret vehabija".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA