Šaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi planira da pokrene masovnu proizvodnju sopstvenih električnih vozila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je glavni izvršni direktor kompanije Lei Ðun, tokom kompanijskog Dana investitora.

Šaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila
FOTO: WU HONG/EPA

Lei je tu izjavu kasnije potvrdio i na zvaničnom postu generalnog direktora Šaomija na kineskoj društvenoj mreži Veibo, sličnoj Tviteru, prenosi CNBC.

Akcije kompanije su na ovu vijest skočile za više od 5,0 odsto na berzi u Hong Kongu.

Šaomi je u martu ove godine najavio ulazak na tržište električnih automobila, navodeći da planira da uloži 10 milijardi dolara u razvoj tog biznisa u narednih 10 godina.

Prošlog mjeseca, kompanija je zvanično registrovala preduzeće za e-vozila Šaomi EV, koje već ima 300 zaposlenih, i na čijem je čelu Lei.

Konkurencija na kineskom tržištu električnih vozila postaje sve žešća sa ulaskom novih igrača. CNBC podsjeća da je kineski internet pretraživač Baidu osnovao u januaru zasebno preduzeće za proizvodnju električnih automobila, a među rivalima s kojima će se Šaomi suočiti u tržišnoj utakmici su i Nio, Speng, kao i veliki igrači "Tesla" i BYD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA