Usvojen budžet bez glasova SDA

  • BiH
  • 25. May 2012.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je juče budžet institucija BiH za ovu godinu, izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima se ukida pravo prijevremeno penzionisanim vojnicima i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima je predviđeno smanjenje plata parlamentarcima za 4,5 odsto.

Usvojen budžet bez glasova SDA

Za budžet, kojim je predviđeno 950 miliona maraka za funkcionisanje institucija BiH i oko 445 miliona za otplatu spoljnog duga, glasao je 31 poslanik, protiv je bilo osam poslanika SDA i Stranke za BiH, dok je poslanik DNZ-a Nermin Purić bio uzdržan.

Stav su promijenili poslanici Saveza za bolju budućnost navodeći da je za njih usvajanje predloženog budžeta bolje rješenje nego da ga uopšte nema.

Rasprava o budžetu i izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH nagovijestila je da je SDA na korak do izlaska iz Savjeta ministara.

Poslanici SDA su već na početku rasprave kazali da neće glasati za ta dokumenta. Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić rekao je da se više ne može tolerisati ovakvo ponašanje SDA, koja ne prihvata dogovor oko ključnih dokumenata, iako je član vladajuće šestorke.

- Oni vide BiH po mjeri jednog naroda u kojoj će jedan narod trošiti sredstva drugog. Moraju biti svjesni da je u BiH izazvalo mnogo problema to što je novac jednog naroda završavao u džepu drugog. Mi to nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da se beskonačno toleriše postojanje određenih institucija koje ne rade ništa - kazao je Kalabić.

On je "Glasu Srpske" kazao da je red da SDA sama izađe iz koalicije, jer ne podržava budžet koji je osnova svake vlasti.

- Bilo bi logično da sami napuste koaliciju i Savjet ministara. U ovom problemu je važna uloga SDP-a i oni bi trebalo da pokrenu inicijativu za smjene ministara iz SDA. Svi čekamo rasplet i očigledno je da će doći do prekompozicije u Parlamentu i Savjetu ministara - kazao je Kalabić nazvavši ponašanje SDA "političkim bezobrazlukom".

Šef Kluba SDP-a Saša Magazinović rekao je da onaj ko ne glasa za budžet ne može biti u Savjetu ministara.

- Ne mogu se koristiti sredstva iz budžeta i sjediti u Savjetu ministara, a ne glasati za budžetski okvir. Savjet ministara će biti rekonstruisan - kazao je Magazinović.

Emir Kabil iz Saveza za bolju budućnost je rekao da je za tu stranku budžet loš i da ona nije učestvovala u njegovoj izradi, ali da je i takav bolji nego da bude zaustavljen put BiH ka EU.

Žestoku raspravu među poslanicima izazvao je zahtjev Savjeta ministara BiH da po hitnom postupku budu razmatrane izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kojim se ukida pravo prijevremeno penzionisanim vojnicima i prepušta entitetskim institucijama da njihova prava riješe u skladu sa svojim propisima, kao i drugim srodnim kategorijama.

Mada je lider SDA Sulejman Tihić na sastanku stranačkih lidera u Mostaru potpisao dogovor koji je samo pretočen u zakon, njegovi poslanici su najavili da će glasati protiv.

- Tihić je stavio potpis na identična rješenja kojima se sada protive poslanici SDA. O čemu se radi? Da li je Tihić nešto pogriješio i potpisao nešto što nije trebalo da potpiše ili je nešto drugo u pitanju - pitao je poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Savjet ministara juče je u Parlament uputio i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se obuhvataju i poslanici i delegati u Parlamentu, a čijim se usvajanjem stvara osnov za smanjivanje i njihovih plata za 4,5 odsto, kao što je slučaj i sa ostalim zaposlenim u institucijama BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA