Ekolozi i građani traže pojačano ozelenjavanje javnih površina u Bijeljini

Predstavnici ekoloških Udruženja u Semberiji podnijeli su inicijativu Odjeljenju za stambeno -komunalne poslove i zaštitu životne sredine da se zaštite stabla starija od 50 godina, kao i da bude pojačano ozelenjavanje javnih površina. Nakon što dobiju odgovor, očekuju podršku Skupštine Grada da kroz odluke i mjere, sječa stabala bude zaustavljena.

Ekolozi i građani traže pojačano ozelenjavanje javnih površina u Bijeljini
FOTO: NTV Arena

U uslovima klimatskih promjena, globalnog zagađenja vazduha, različitih pandemija, važno je da se odupremo nagloj i nekontrolisanoj urbanizaciji i da spriječimo uništavanje gradskog zelenila i drvoreda , poručuju bijeljinski ekolozi. Smatraju da je prilikom urbanizacije Bijeljine trebalo voditi računa o zaštititi nekada brojnih , a danas vrlo rijetkih drvoreda u gradu. Odlučili su da pokrenu inicijativu i zaštite stara stabla.

Nakon što dobiju odgovor, očekuju podršku Skupštine Grada da kroz odluke i mjere sječa stabala bude zaustavljena.

Građani Bijeljine podržavaju ove aktivnosti. Smatraju da je u gradu potrebno više zelenila, te da je tamo gdje je to moguće potrebno sačuvati stara stabla.

Nakon što dobiju odgovor od nadležnih gradskih organa predstavnici ekoloških Udruženja tražiće da se u narednom periodu odredi lokacija i za novi park u Bijeljini, amožda i više njih u svakom Mjesnoj zajednici gdje postoje površine za to. Samo sadnjom novih stabala možemo se boriti protiv klimatskih promjena. Dodatno drveće potrebno je zasaditi gdje god ima mjesta, uz ulice, na trgovima, u parkovima, ali i uz autoceste oko grada, smatraju stručnjaci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA