Prvi forum obrazovanja u Bijeljini

Cilj Prvog foruma obrazovanja, koji se danas održava u Bijeljini, jeste da poveže fakultete sa privredom i institucijama vlasti na svim nivoima kako bi svršeni studenti što prije dobili posao, rekla je dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Vesna Petrović.

Prvi forum obrazovanja u Bijeljini
FOTO: Srna

Ona je napomenula da, što se institucije visokog obrazovanja brže povežu sa privredom, to će studentima biti otvoreniji put ka zaposlenju.

Petrovićeva je navela da je Forum okupio predstavnike univerziteta iz zapadnog Balkana, Evrope, koje povezuju zajednički evropski projekti - "Erazmus".

"Nadam se da će ovo postati tradicija u našem gradu", rekla je Petrovićeva i istakla da su forumi najbolji način za povezivanje.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Lalić napomenuo je da je Forum obrazovanja okupio učesnike četiri projekta raspisana od EU, koji se odnose na unapređenje nastavnog procesa i kvaliteta života studenata.

"Mi kroz ove projekte primjenjujemo i uvodimo novi ciklus studiranja na ovim prostorima. Do sada smo imali studiranje na način da se to realizuje u učionicama, a veza sa praktičnim radom bila je putem studentske prakse. Već sljedeće školske godine naši studenti će jedan procenat svog obrazovanja sticati na Univerzitetu, a jedan u kompanijama", izjavio je Lalić novinarima.

On je naglasio da ga posebno raduje što na ovim prostorima postoje kompanije koje imaju kapacitet i zainteresovane su za ovaj vid studiranja.

"NJihov interes je da se čuju na tržištu rada, kao i da dobiju studente koji će na pragu svog poslovnog svijeta već biti spremni da se aktivno uključe u poslove", rekao je Lalić.

On je napomenuo da je planirano da studenti ostvaruju i naknadu za svoj rad tokom prakse.

"Mislim da je njihova najveća naknada, u stvari, znanje. Ovdje imamo partnere iz Austrije, NJemačke, Španije, gdje će se naša diploma vrednovati", ukazao je Lalić.

Profesor iz Austrije Hagen Hohriner, koji predaje na Univerzitetu Joaneum, izrazio je zadovoljstvo što se Republika Srpska, kao manje-više susjed Austrije, pridružuje dualnoj porodici univerziteta.

"Želja mi je da svojim radom doprinesem da se to i ostvari", poručio je on.

Profesor na njemačkom Univerzitetu Kempten Gabriele Šefer rekla je da vodi i startap centar za studente tog univerziteta, sa kojima radi na razvoju ideja da bi se po završetku studija posvetili preduzetništvu.

"Srećna sam što sam ovdje i što mogu da doprinesem radu Foruma", dodala je Šeferova.

Ona je navela da, iako NJemačka važi za jaku privredu, prolazi kroz slične probleme, pogotovo region iz kojeg ona dolazi, a koji je suočen sa odlaskom mladih, te navela primjer da će narednih godina mnogo ljudi izgubiti posao, pogotovo u automobilskoj industriji jer se prelazi na razvoj električnih vozila.

Direktor Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što je ova ustanova jedan od domaćina Foruma obrazovanja, te napomenuo da Bolnica mnogo ulaže u obrazovanje jer je znanje investicija koja se isplati.

"U bijeljinskoj bolnici imamo 180 ljekara, više od 100 specijalista, 20 supspecijalista. Angažovano je 18 univerzitetskih profesora, 300 medicinskih sestara", napomenuo je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI