Prva firma u RS listirana na Australijskoj berzi priprema 12 miliona australijskih dolara investicija

Republika Srpska u rudarskoj industriji od danas ima firmu koja je listirana na Australijskoj berzi (ASX - Australian Securities Exchange).

Prva firma u RS listirana na Australijskoj berzi priprema 12 miliona australijskih dolara investicija

LYKOS Balkan Metals d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini je BiH podružnica australijske firme LYKOS Metals Limited koja je jutros listirana na Australijskoj berzi (ASX:LYK).

LYKOS Metals Limited putem LYKOS Balkan Metals d.o.o. Bijeljina planira da investira u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na tri lokacije u RS/BiH.

Listiranjem na ASX, LYKOS je obezbijedio 12 miliona australijskih dolara, koji su namijenjeni za projekte u Republici Srpskoj. Istraživanja će se sprovoditi u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče.

Istraživački poduhvat LYKOS-a koji bi trebalo da donese ekonomiji Republike Srpske ali i cijele BiH značajan podsticaj, baziraće se na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda olova, cinka i bakra u cilju otvaranja ekološki održivih rudnika.

Osnivač i idejni tvorac LYKOS Metals Limited, kao i direktor LYKOS Balkan Metals je gospodin Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta Adriatic Metals Plc, firme koja drži projekat Vareš u Federaciji BiH.

Povodom listiranja, gospodin Bošnjaković je izjavio:

„Danas je veliki dan za mene i moj tim. Hvala svima koji su pomogli da napravimo ovaj prvi važan korak. Formirali smo vrlo stručan tim internacionalnih eksperata iz oblasti geoloških istraživanja, obezbijedili potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo da se upustimo u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva rada u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspijeh i donijeti ekonomiji Republike Srpske ali i Bosne i Hercegovine značajan finansijski podsticaj. Nemamo sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u oblasti ekologije, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u RS, ali i naših dioničara".

Uslovi za listiranje na ASX diktiraju stroga pravila poslovanja od starta i svjetske standarde ekološke održivosti koje se LYKOS obavezao da će poštovati. Pomenuti standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh poslovanja.

Pozivamo Vas da u duhu dobre novinarske prakse i poštivanja etičkih kodeksa pratite naš rad u budućnosti, kako bismo blagovremeno informisali javnost o ovoj temi od javnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA