Na liječenju u Bijeljini 67 kovid pacijenata, 18 na respiratorima

U bijeljinskoj bolnici danas je na liječenju 67 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je 18 priključeno na respiratore, rekao je ljekar Mikajlo Lazić.

Na liječenju u Bijeljini 67 kovid pacijenata, 18 na respiratorima

Lazić je napomenuo da je karakteristika ovog talasa takva da obolijevaju sve mlađi, da su kliničke slike bolesnika izuzetno teške i da je, faktički, većina njih na kiseoničkoj terapiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Imamo jako mnogo i životno ugroženih - rekao je Lazić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su tokom 24 časa imali tri prijema, a dnevno ih u prosjeku imaju pet do sedam.

- Dobra vijest je da će danas biti otpuštene dvije od tri bebe hospitalizovane zbog korona virusa. One su u dobrom stanju, kao i treća beba, koja će biti otpuštena u narednim danima - istakao je Lazić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lazić je rekao i da je treća dobra vijest da je počela vakcinacija zdravstvenih radnika trećom, buster dozom, a plan je da je danas primi njih 50.

Epidemiolog u ovoj bolnici Biljana Mijović navela je da se u Republici Srpskoj, kao i u Bijeljini, registruje blagi trend pada broja potvrđenih slučajeva virusa korona.

- Kada je riječ o ovom talasu, broj potvrđenih slučajeva virusa korona je nešto manji na dnevnom nivou, nego u prethodnim. Na primjer, u zimskom talasu maksimalan broj potvrđenih iznosio je 140, u proljećnom 80, a u ovom 54 - rekla je Mijovićeva.

Ona je ocijenila da je, shodno tome, i broj hospitalizovanih u ovom talasu manji nego u odnosu na prethodne jer je ranije taj broj bio oko 140, a sada nije prelazio 70, te izrazila nadu da se neće ni povećavati.

- Ono što je karakteristično za ovaj talas je težina kliničke slike, pa i broj umrlih, koji je veći. Težina kliničke slike je veća jer je riječ o novom soju, mutaciji virusa korona - istakla je Mijovićeva.

Ona je ukazala da je veći broj potvrđenih slučajeva virusa korona među školskom djecom, adolescentima i predškolcima, što otežava kontrolu epidemiološke situacije, budući da su djeca zarazna i prije nego što ispolje simptome.

Mijovićeva je rekla da ne treba razmišljati samo o trećoj dozi vakcine protiv virusa korona, nego uopšte o vakcinaciji, budući da veliki broj građana nije vakcinisan.

- U bolnici smo svjedoci kakve su razlike u kliničkoj slici onih koji su vakcinisani i onih koji nisu - navela je ona.

Mijovićeva je apelovala na građane da se vakcinišu jer će to unaprijediti borbu protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA