U Srbiji počele da važe kovid propusnice - kolike su kazne?

Odlukom Vlade Srbije od sinoć u 22 časa u cijeloj zemlji počinje da važi pravilo kovid propusnica za ugostiteljske objekte u zatvorenom.

U Srbiji počele da važe kovid propusnice - kolike su kazne?
FOTO: Profimedia

Oni koji žele da od 22 časa da uđu u neki ugostiteljski objekat treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativnom PCR ili antigenskom testu, preležanom kovidu ili antitelima. Kovid propusnice nisu potrebne za ulazak u ugostiteljski objekat prije 22 časa.

Primjena i kontrola nove mjere počela je od sinoć, a kako je najavljeno, novčano kažnjavanje od ponedeljka, prenosi B92. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Marija Obradović izjavila je da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati da li se poštuje odluka da svi gosti ugostiteljskih objekata moraju imati kovid propusnicu poslije 22 časa.

Objasnila je da će inspekcijska kontrola biti samo nadzor, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

Ako lokal ne poštuje mjere, moraće da bude ispražnjen i zatvoren 24 sata.

"Ukoliko se narednog dana ponovi isti slučaj, ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica, i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera", rekla je Marija Obradović.

U Srbiji se svakodnevno registruju hiljade novozaraženih i desetine umrlih. Prema zvaničnim podacima, trenutno su u bolnici 6.733 pacijenta, a životno je ugroženo 278.

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina, da ste primili vakcinu protiv kovida, da ste preležali virus, Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus.

Nakon najave da se uvode kovid propusnice mnogi su pomislili da će to biti specijalni digitalni sertifikat po uzoru na zapadne zemlje. Međutim, kako je premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila, kovid propusnica može biti i u odštampanom formatu.

To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakciinaciji ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana. Naravno, oni koji imaju odštampanu iili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu.

Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam mjeseci.

Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

Validna propusnica je potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci).

Koliko će iznositi kazne za pravna i fizička lica koja ne budu sprovodila pomenute odluke:

U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.

U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.

U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.

U iznosu od 30.000 biće kažnjavani "kovid redari", odnosno odgovorna lica za sprovođenje mjera.

U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA