Uhapšen jedan od najvećih narkobosova u svijetu: "Uporedivo sa padom Eskobara"

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je juče tokom operacije koju su sprovele oružane snage, potvrdili su vojni i policijski izvori.

Uhapšen jedan od najvećih narkobosova u svijetu: "Uporedivo sa padom Eskobara"
FOTO: Screenshot/YouTube

Tokom akcije poginuo je jedan policajac.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu do tri milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od pet miliona dolara za pomoć u njegovom lociranju, prenosi Index.

Američki State Department opisuje Otoniela kao "jako naoružanog i izuzetno nasilnog". Postao je vođa nakon što je bio ljevičarski gerilac.

Kartel na čijem je čelu bio uhapšeni sastoji se od bivših članova terorističkih organizacija te koristi nasilje i zastrašivanje kako bi kontrolisao rute trgovine narkoticima, laboratorije za preradu kokaina, polazne točke glisera i tajne sletne trake.

Najveći udar na narko mafiju

Kako piše CNN, ovo hapšenje je najveći udar na narkomafiju u Kolumbiji.

"Može se uporediti sa padom Eskobara"Kolumbijski predsjednik potvrdio je hapšenje Otoniela u televizijskom obraćanju naciji.

"Ovo je usporedivo samo s padom Pabla Eskobara devedesetih", rekao je predsjednik.

"Otoniel je bio jedan od najopasnijih trgovaca drogom u svijetu, ubica policajaca, vojnika, političara, regrutirao je i maloljetnike", dodao je, a svoj govor završio je riječima: "Svim kriminalcima i trgovcima drogom: ili se predajte ili ćemo doći po vas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA