Male šanse za dijalog sa Sarajevom

Republika Srpska ponovo je pozvala predstavnike vlasti u FBiH na dijalog o otvorenim pitanjima. Kao prvi uslov za povratak u zajedničke institucije postavljeno je regulisanje pitanja šuma i poljoprivrednog zemljišta, o čemu je sporne odluke donosio Ustavni sud BiH.

Male šanse za dijalog sa Sarajevom
FOTO: Tanjug/S.Radovanović

Posljednje odluke tog suda, gdje uz šest domaćih sudija sjede i tri stranca, "Inckov zakon" o zabrani negiranja genocida, kao i imenovanje Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH, bez kompletne procedure, za Srpsku su, kako ponavljaju njeni zvaničnici, bili okidač da se povuku iz odlučivanja na nivou BiH i započnu proces vraćanja nadležnosti koje su ranije, pod pritiscima ili sporazumno, prenesene na nivo BiH.

Uslovi za sjedanje za pregovarački sto u BiH ispostavljeni su nakon što su u subotu uveče u Beogradu razgovarali srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a stav sagovornika "Glasa" je da će odgovor na novi poziv iz Srpske pokazati ko je za šta, te ko šta želi, ali i da istovremeno treba biti oprezan.

Vučić je, naime, istakao da mu je Dodik rekao da ne postoji ni hir, a ni želja Srpske da bilo gdje, niti bilo kome pravi problem, već da potezi predstavljaju reakciju na pokušaj da joj se otme ono što joj pripada po Dejtonu, a najavio je i da će naredne dvije sedmice biti dosta razgovora o svemu, ne iznoseći detalje. Da je razgovarano i o tim uslovima, potvrdio je i Dodik.

- Mi želimo da sjednemo i razgovaramo i da im ukažemo da konačno shvate da je to ozbiljno i da ne možemo da popustimo u smislu da nam se oduzmu poljoprivredno zemljište i šume. Kada to bude regulisano, stvoriće se prvi korak za to da uđemo u organe BiH - rekao je Dodik.

Istakao je da je situacija sa razvlašćivanjem Srpske u BiH kulminirala i došla do mjere kada to pitanje mora biti riješeno ili će Srpska morati da preduzima mjere za spas prava, ne dirajući u ono što pripada BiH.

- I to mi uporno govorimo, samo nas niko ne sluša. Ali ono što ste oteli, mi ćemo ili unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima - istakao je Dodik, nabrajajući odluke Ustavnog suda BiH koje su išle na štetu Srpske, od Dana Republike do posljednjih koje se odnose na vlasništvo nad šumama i zemljištem.

Lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić kazao je da je potpuno jasno da je Srpska na strani dijaloga, a da političari iz FBiH, predvođeni liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-a Željkom Komšićem, pokušavaju da izbjegnu taj razgovor.

- Uz to, pokušavaju da utiču na zapadne diplomate da se jezikom ucjena rješava kriza. Razgovore nikada niko od nas nije odbio - zaključio je on za "Glas Srpske".

Profesor ustavnog prava i poznavalac političkih prilika u BiH Radomir Lukić smatra da je mala vjerovatnoća za takav dijalog, ali da su vjerovatno već vođeni određeni diplomatski napori u vezi sa cijelom situacijom.

- Nisam siguran da se bošnjačka strana iskreno može upustiti u razgovore, a bojim se da će uvlačenje u to samo razvodniti ovu situaciju. Nisam verovao u te pregovore ni kada ih je vodio stariji Izetbegović, a još manje mlađem Izetbegoviću - zaključio je Lukić za "Glas Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA