Uz našu rakiju nazdravljaju i stranci

  • BiH
  • 25. Oct 2021.

Da je rakija proizvedena u pogonima u BiH i te kako cijenjena među inostranim potrošačima pokazuje i podatak da je za devet mjeseci ove godine vrijednost izvoza tog alkoholnog pića premašila devet miliona maraka.

Uz našu rakiju nazdravljaju i stranci
FOTO: jordan_rusev/DepositPhotos

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su da je za devet mjeseci izvezeno alkoholno piće vrijedno skoro 18 miliona maraka, dok je uvezeno više od 137 miliona maraka.

- Najveću izvoznu vrijednost imali su rakija, likeri i slična alkoholna pića, kojih je izvezeno više od 9,3 miliona KM. Piva i vina iz BiH je izvezeno u vrijednosti nešto većoj od 8,5 miliona, od čega se oko 4,5 miliona odnosi na vino od svježeg grožđa - pojasnili su u UIO za "Glas".

To su i top tri alkoholna pića koja u BiH stižu iz stranih destilerija, vinarija i pivara.

- Od januara do oktobra ove godine najviše je uvezeno piva i to u vrijednosti oko 89,8 miliona maraka, zatim slijedi rakija i ostala alkoholna pića vrijedna oko 22 miliona maraka, a najmanje je uvezeno vina i to u vrijednosti od oko 19,8 miliona maraka - rekli su u UIO.

Rakije i likeri na naše tržište najčešće stižu iz Srbije, Engleske, Njemačke i Srbije, dok se ova pića spravljena u BiH najviše plasiraju u Slovačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Austriji.

U kompaniji "Prijedorčanka" iz Prijedora kazali su da je rakija zaštitni brend ovog regiona, zbog čega građani daju prednost domaćoj proizvodnji.

- Činjenica koju ne treba zanemariti je da smo mi tradicionalno proizvođači rakija, zajedno sa Srbijom te da na našem tržištu ima veliki broj domaćih proizvođača rakije, kao i veliki broj domaćinstava koja sami proizvode rakiju - kazala je Bogdana Bilbija iz "Prijedorčanke".

Ona je dodala da se nada da će, što se tiče rakije, ali i drugih domaćih proizvoda, prednost i većinski udio na tržištu činiti baš domaći proizvodi, a da se uvozi ono što nemamo.

Bilbija je naglasila da su domaći brendovi rakija sve više cijenjeni u inostranstvu.

- Sve je veće interesovanje preko granice za naš brend "gazdina rakija", što znači da su kupci prepoznali kvalitet koji nudimo - rekla je Bilbija dodajući da svako piće ima svoju klijentelu te da je izvjesno da će rakija biti sve više konzumirana, poput viskija, u godinama koje dolaze, jer globalizacija i našim proizvodima otvara vrata svijeta.

I u banjalučkom "MB Impeksu" smatraju da je kvalitet domaće rakije nesporan, čemu svjedoči i podatak da spremaju izvoz ovog žestokog pića i preko okeana.

- Da naši proizvodi nisu kvalitetni, ni mi ni kolege ne bismo opstali - kazali su "MB Impeksu" dodajući da stranci sve više prepoznaju kvalitet njihovih proizvoda, što potvrđuje i činjenica da njihove proizvode, kao što su rakija "divna" i liker "baba višnja", uveliko spremaju za izvoz u Ameriku.

Vermut

Prema podacima UIO u ovoj godini iz BiH nije izvezen nijedan litar vermuta i ostalih aromatizovanih vina.

- Za razliku od izvoza, ovog alkoholnog pića je u BiH uvezeno u vrijednosti nešto većoj od 101.000 KM - navode u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA