Fond PIO najavio nova pravila za starosnu penziju u 2022. godini

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, počevši od 1. januara 2022. godine, uslovi za starosnu penziju u Republici Srpskoj mijenjaju se postepenim povećanjem granice navršenih godina života za četiri mjeseca.

Fond PIO najavio nova pravila za starosnu penziju u 2022. godini

Prema ovom zakonu, u toku ove godine pravo na starosnu penziju ima osiguranik koji navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, koji navrši 58 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzijskog staža i osiguranik-žena koja navrši 56 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja.

"Ovi uslovi se počev od 1. januara 2022. godine mijenjaju postepenim povećanjem granice navršenih godina života za četiri mjeseca. To znači da svi osiguranici koji tokom naredne godine navrše 40 godina staža osiguranja pravo na starosnu penziju stiču sa navršenih 59 godina penzijskog staža, a žene-osiguranici sa navršenih 35 godina staža osiguranja i 57 godina života", navodi se u saopštenju fonda PIO i napominje da u skladu sa Zakonom o radu osiguranici, koji ispune jedan od navedenih uslova, mogu nastaviti raditi do navršenih 65 godina života.

Ovo se ne odnosi na pripadnike MUP-a koji to pravo, prema propisima, ostvaruju sa 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života.

Postepeno povećanje starosne granice, za četiri mjeseca, na nivou jedne godine u postupku ostvarivanje prava na starosnu penziju, prestaje 2025. godine kada će pravo na starosnu penziju ostvariti osiguranici sa navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, a žene i sa navršenih 35 godina staža osiguranja i 58 godina života.

Slični uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju su i u zemljama okruženja, dok je u pojedinim razvijenim evropskim državama starosna granica povećana na 67 godina uz određeni prelazni period i postepeno povećanje od dva do četiri mjeseca na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA