Za Srpsku važni dobri odnosi sa Srbijom

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je za Srpsku veoma važno da ima dobre odnose sa Srbijom, bez obzira ko je predsednik.

Za Srpsku važni dobri odnosi sa Srbijom

"Srbija predstavlja stratešku tačku u svim našim saradnjama, bilo kada je reč o političkom, ekonomskom ili nekom drugom planu", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Alternativnu televiziju.

Prema njenim rečima, prirodno je i normalno da odnosi između Banjaluke i Beograda uvek budu ne dobri, već savršeni.

"Ko će obavljati funcije predsednika, bilo da je reč o Republici Srpskoj ili Srbiji, manje je važno", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ta saradnja ne sme da bude ničim ugrožena.Cvijanovićeva je rekla da je put ka EU dugačak i traje najmanje od 10 do 15 godina.

"Tokom tog putovanja imamo veoma mnogo vremena da razmišljamo i da se opredeljujemo šta je to što želimo ili ne želimo. Put u EU je jasno preciziran i samo zavisi od kapaciteta države i političke opredeljenosti kojom brzinom će ona se kretati na tom putu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u članstvo EU ne može ući u periodu od tri godine zato što se zna koja je dinamika pregovora.

"Najbolji je slučaj Hrvatske, čiji su pregovori o članstvu trajali šest godina", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da postoje određene stvari koje se moraju rešiti na bilateralnom planu sa Hrvatskom pre nego što ta zemlja postane članica EU.

"Na tim aktivnostima se radi. Ne bi trebalo da bude barijera na graničnim prelazima sa Hrvatskom što se tiče ljudi, a ni što se tiče roba. Mi treba da se baziramo da naša roba, koju mi izvozimo, ima potrebne standarde", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u vezi sa ovim aktivnostima Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske sarađuje i sa Ministarstvom za ekonmske odnose i spoljnu trgovinu BiH.

"Kada jedna država ulazi u članstvo EU, to daje silnu mogućnost drugim zemljama koje su u njenom okruženju", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je ulazak Hrvatske u EU u ovom slučaju mogućnost za Republiku Srpsku i BiH u celini, kao i za Srbiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA