Okončan projekat "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti"

Povodom okončanja višemjesečnog projekta implementiranog sredstvima Alumni Mini Grant Programa Ambasade SAD-a u BiH, u Američkom kutku NUB "Derviš Sušić" u Tuzli, održana je Press konferencija Asocijacije US Alumni u BiH.

Okončan projekat "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti"

U ime Asocijacije prisutnima su se obratili prof. Enes Osmančevič, predsjednik US Alumni u BiH i Emina Ahmetović, regionalni koordinator i član izvršnog odbora.

Projekatje nosio naziv "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti", aimplementiran je na području Tuzlanskog, Posavskog kantona i Bijeljine.

Ciljna skupina bili su građani, nevladin i privredni sektor, javne institucije, fakulteti Univerziteta u Tuzli, srednje i osnovne škole na području regije sjeveroistočna BiH, mediji, međunarodne organizacije u BiH.

Višemjesečnim napornim radom unaprijeđen je rad Asocijacije. U periodu oktobar 2011. - maj 2012.g., Alumnisti su se aktivno uključili u razvoj lokalnih zajednica promovisanjem dijaloga o problematici zapošljavanja, problemima zaštite okoliša, razvoju civilnog društva i novih medija.

Kako su istakli predstavnici Asocijacije US Alumni: "Najveće interesovanje iskazano je za teme mogućnosti poslovanja i komuniciranja putem web portala, održivo upravljanje otpadom i vodenim resursima, problematika zapošljavanja u sjeveroistočnoj BiH, te analiza uzroka i uslovi koji doprinose devijantnom ponašanju mladih adolescenata u društvu".

Implementirano je ukupno 15 aktivnosti. Projekat je direktno i indirektno obuhvatio oko 400 sudionika kroz tematska učešća na okruglim stolovima, interaktivnim radionicama, forumima i javnim tribinama, stručnim predavanjima i medijskim gostovanjima.

Najzapaženije je bilo učešće studenata Univerziteta u Tuzli, te učenika sa Tuzlanskog kantona, i srednjih škola: Tehnička škola "Mihajlo Pupin", Poljoprivredna i medicinska škola, te Gimnazija "Filip Višnjić" iz Bijeljine.

U budućnosti su planirani projekti koji se odnose na obrazovanje i istraživanje,ekonomski, socijalni i okolišni razvoj na lokalnom i regionalnom nivou, te razvoj novih medija i edukacija i izgradnja kapaciteta mladih novinara.ovi projekti će biti implementirani na području regije sjeveroistočna BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA