Studenti FIT-a ponovo u finalu Microsoft Imagine Cup

Bosna i Hercegovina će i ove godine imati predstavnike u finalu “Imagine Cup” velikog Majkrosoftovog takmičenja, koje se održava u Sidneju u periodu od 6. do 10. jula ove godine! Našu zemlju će predstavljati "SPU Team", odnosno skupina studenata sa Slobomir P Univerziteta (Branko Krstić, Igor Perić, Igor Lale) uz Igora Tomića, kolegu sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Studenti FIT-a ponovo u finalu Microsoft Imagine Cup

Najveće svjetsko studentsko takmičenje u tehnologijama „ImagineCup" je jedan od načina na koji Microsoft podstiče mlade da primjene svoju maštu, strast i kreativnost kako bi ostvarili tehnološke inovacije koje već danas mogu poboljšati svijet. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Imagine Cup" je takmičenje za studente koje je od svog početka u 2003. godini, do sada privuklo preko 1,65 miliona studenata iz 190 zemalja. Cilj takmičenja jeste motivisati studente da korištenjem tehnologije pristupe rješavanju nekih od najvećih problema današnjice uz sticanje novih znanja i povezivanje sa studentima širom svijeta.

Svake godine „Imagine Cup" takmičenje ima osnovnu temu, koja predstavlja jedan od osam „Milenijumskih ciljeva" za razvoj usvojenih od strane Ujedinjenih Nacija. Ovogodišnja tema takmičenja je „Zamislite svijet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice"

.Ove godine, studente iz Bosne i Hercegovine predstavlja ekipa Fakulteta za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta, koji će se takmičiti u kategoriji softverski dizajn, gdje će se sa preostalim 71 timova iz čitavog svijeta boriti za pobjedu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U on-line kvalifikacionoj rundi studenti su se i ove godine izborili za plasman u veliko finale takmičenja, čime su potvrdili prošlogodišnji uspjeh iz Njujorka.

Ekipu pod nazivom „SPU Team" sačinjavaju:

- Igor Perić (vođa ekipe, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet)
- Branko Krstić (programer, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet)
- Igor Lale (dizajner, Akademija umjetnosti, Odsjek za grafiku i dizajn, Slobomir P Univerzitet)
- Igor Tomić (hardver, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad)
- Darko Lakić (mentor, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet)

Ovogodišnje takmičenje se održava od 6. do 10. jula u Sidneju, Australija, a naša ekipa će pokušati da ostvari što bolji plasman kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom renomiranom takmičenju.

Igor Perić, vođa ekipe, i student treće godine Fakulteta informacionih tehnologija Slobomir P Univerziteta je rekao da rad na ovakvim projektima donosi veliko iskustvo na svjetskom nivou, sklapanje novih poznanstava sa kolegama širom svijeta i na kraju je naglasio: „Učešće na takmičenju ovog tipa predstavlja veoma značajnu stavku u biografiji. Referenca koja se najviše cijeni u struci. "Projekat sa kojim je ekipa ostvarila ovaj plasman ima radni naziv „ICU (Interactive Cognitive Unit)".

Zapravo, riječ je o sistemu koji pomaže slijepim i osobama sa oštećenim vidom snalaženje u prostoru tako što informacije o slici koju bi inače vidjeli sopstvenim očima prenosi taktilnim putem u obliku vibracija na kožu podlaktice.

Na ovaj način osobe stiču osjećaj o položaju stvari u njihovoj neposrednoj okolini i njihovim karakteristikama (obliku, boji, ...).

Projekat je realizovan pomoću Microsoft Kinect uređaja, čime je ova ekipa pokazala daleko veće mogućnosti uređaja koji je prvobitno, po specifikaciji Micorsofta, bio osmišljen samo za zabavu uz konzolu XBox360.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA