Srpska brani pravo na mišljenje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da Srpska najavljenim referendumom o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, brani pravo na mišljenje, te istakao da ne vjeruje da će međunarodna zajednica smjenjivati političare u RS.

Srpska brani pravo na mišljenje

"RS ima pravo da iskaže svoje mišljenje, Evropa je demokratija, Evropa je volja građana. Ne podržavam potezanje evropske sablje u sječenju glava", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da predstavnici Srpske već duže vrijeme ukazuju na probleme u Sudu i Tužilaštvu BiH, prenosi portal "SNSD info". "Sarajevo o tim problemima ćuti, međunarodna zajednica je tek sada digla glavu da vidi šta se dešava", istakao je Radojičić.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odluka je objavljena 27. aprila u Službenom glasniku RS i time stupila na snagu. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će u naredne dvije nedjelje iskoristiti svoja službena ovlaštenja kako bi pokušao da zaustavi referendum, te da bi predsjedniku RS Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima mogle biti uvedene oštre sankcije ako ne odustanu od referenduma.

Incko je rekao da još razmatra šta bi mogao preduzeti, istakavši da se još nada da neće morati da djeluje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA