Mun: Proces reforme Dejtona nije završen

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je da proces reforme Dejtonskog mirovnog sporazuma nije završen, te da su za evroatlantske integracije BiH bitne reforme, uključujući i Ustav.

Mun: Proces reforme Dejtona nije završen

"Za kretanje članstva u EU i NATO bitne su reforme, uključujući i Ustav. Te reforme treba da budu pozitivne, da jačaju demokratiju, vladavinu prava i ekonomski razvoj. Proces reforme Dejtona nije završen", istakao je Mun.

Ambasador SAD je naveo da taj proces tek počinje, kako se zemlja kreće naprijed, ocijenivši da su dobra nastojanja da se Ustav modernizuje i prilagodi novim prilikama.

"Desiće se neke neophodne reforme", podvukao je Mun za današnji "Glas Srpske".

Mun je ocijenio da BiH ima najkomplikovaniju političku strukturu u svijetu, te da bi SAD željele da vide poboljšanja, gdje su ona moguća.

"Činjenica je da Ustav Federacije BiH proizvodi suvišne političke strukture, da je skup i ne služi efikasno građanima. Vjerujemo da bi mogao biti promijenjen, tako da budu povećana prava Hrvata", rekao je Mun.

On je dodao da SAD, uz pomoć drugih članica međunarodne zajednice, promovišu proces koji bi mogao voditi amandmanima federalnog ustava, da bi se učinio funkcionalnijim i jeftinijim, te da bi bolje služio svim građanima Federacije BiH.

Mun je dodao da SAD to vide kao proces koji će trajati možda godinu ili dvije, te se nadaju da će on dovesti do promjena.

"Ni SAD ni druge članice međunarodne zajednice ne daju nikakav prijedlog. Ovo moraju da urade građani Federacije BiH, a mi ćemo pomoći", poručio je Mun.

Govoreći o trenutnim prilikama u BiH, Mun je ocijenio da se političari ne fokusiraju dovoljno na probleme u zemlji, a da su najveći problem ekonomija i nezaposlenost. On je istakao da je pozitivan primjer proces koji su započeli lideri šest političkih partija sastancima i razgovorima o pitanjima koja su neophodna za rješenje da bi zemlja išla naprijed.

"Mi smo ohrabreni da se proces razvija i nadamo se da će se nastaviti. Nadamo se da će se zabaviti nekim drugim pitanjima. Budžet je usvojen i oni moraju da se dogovore o odluci 'Sejdić i Finci", naveo je Mun.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukcija Savjeta ministara BiH, koji će, vjerovatno, dalje funkcionisati bez SDA, Mun je istakao da je to interno pitanje i da SAD o tome nemaju posebno mišljenje i stav.

"Mi se nadamo da sve ovo prekomponovanje neće predugo vlasti odvući od pitanja koja je važno rješavati", zaključio je Mun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA