Evidentirana 402 slučaja varičele

Na području opštine Bijeljina do sada su evidentirana 402 slučaja varičele ili ovčijih boginja,a najveći broj oboljelih evidentiran je u maju, čak 173,rekao je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe bijeljinskog Doma zdravlja Zoran Dakić.

Evidentirana 402 slučaja varičele

On je naveo da je epidemija prijavljena 4. maja Institutu za javno zdravstvo, te da je do tada bilo 230 registrovanih slučajeva.

"Epidemija je počela u decembru, ali su se tek krajem aprila stekli uslovi da bude prijavljena", pojasnio je Dakić.

On je dodao da je najviše oboljelih,čak 75 odsto, uzrasta do 10 godina, te da najmlađi oboljeli ima četiri mjeseca, a najstariji 80 godina. Prema njegovim riječima, varičela je virusna ili osipna groznica koju izaziva herpes zoster virus,a prenosi se kapljičnim putem ili direktnim kontaktom sa oboljelim licem.

„Prvo se javlja blago povišena temperatura, glavobolja, slabost, malaksalost i povraćanje - da bi se poslije 24 časa javio osip prvo na trupu, gdje je najveća koncentracija i taj osip izaziva svrab koji može ostaviti ožiljke na koži", rekao je Dakić.

On je dodao da je period zaraznosti dva dana prije početka bolesti i pet dana nakon pojave osipa, ističući da su komplikacije izuzetno rijetke, ali da se mogu javiti zapaljenje pluća i mozga.

„Ova bolest kod nas nije vakcinabilna. Epidemijske mjere su rano otkrivanje i respiratorna izolacija, kao i obavezno svakodnevno tuširanje. Ako je bolest sa težim kliničkim tokom, onda se daju neki antivirusni lijekovi u konsultaciju sa ljekarom", rekao je Dakić.

On je dodao da se u toku juna ili najkasnije jula očekuje prestanak epidemije zaušnjaka, koja je prijavljena 18. januara, i u toku koje je evidentirano više od 400 oboljelih.

„U maju je registrovano 20 oboljelih od zaušnjaka, što je manje nego u aprilu, kada je zabilježeno 36 slučajeva i možemo reći da se epidemija stišava", rekao je Dakić.

On je podsjetio da se epidemija odjavljjue Institutu za javno zdravstvo tek kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA