Naučnici u čudu – pronašli kljovu mamuta na dnu Tihog okeana

Pomorski biolozi očekuju da će svašta videti i pronaći u velikim dubinama, ali kljova mamuta svakako nije jedna od tih stvari.

Naučnici u čudu – pronašli kljovu mamuta na dnu Tihog okeana

Biolog Stiven Hadok i pilot podmornice Rendi Priket, prvi put su spazili kljovu 2019. godine, ali su mislili da je u pitanju kljova slona.

Kao članovi Istraživačkog instituta u Monterej Beju, tada su istraživali podvodnu planinu udaljenu oko 300 kilometara od obale Kalifornije.

Hadok i Priket vratili su se na isto mesto jula ove godine, jer tokom prve ekspedicije nisu uspeli da je izvuku. Koristeći podmornicu „Dok Rikets" ovoga puta su uspeli da sa dubine od 3.070 metara pokupe kljovu dužine preko jednog metra.

Kada su je doneli na kopno i analizirali, potvrdili su da je pripadala vrsti izumrlog kolumbijskog mamuta (mammuthus columbi).

„U dubini mora pronalazimo mnogo fantastičnih vrsta životinja za koje ljudi ne bi verovali da postoje. Ali pronaći kljovu mamuta tako duboko i daleko od obale je nešto najneočekivanije", rekao je Hadok za portalGizmodo.

Još uvek ne može da poveruje da je tamo provela milenijume.

Kljova, koja još zvanično nije datirana, izuzetno je dobro očuvana zbog hladne sredine i visokog pritiska koji vlada na toj dubini.

Paleontolog Danijel Fišer sa Univerziteta u Mičigenu kaže da se dešavalo da ostaci mamuta budu pronađeni i izvađeni iz okeana, ali nikada tako daleko od obale i ne na većoj dubini od nekoliko desetina metara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA