Kako su sudija i tužilac u Bijeljini ignorisali propise: Pedofilu izrekli kaznu ispod zakonskog minimuma

Zbog izricanja kazne od samo godinu i dva mjeseca zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, što je manje od predviđenog zakonskog minimuma, u toku je provjera svih koji su vodili taj slučaj u Osnovnom sudu Bijeljina, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako su sudija i tužilac u Bijeljini ignorisali propise: Pedofilu izrekli kaznu ispod zakonskog minimuma

Detalje ove šokantno niske presude otkrila je profesorica krivičnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu i poslanik u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković koja je nedavno radila analizu sudskih presuda za seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama u BiH.

U analizi, rađenoj u sklopu projekta nevladinih organizacija pod motom "Prekinimo ćutanje", navedeno je da je u Semberiji krajem 2018. optuženi naveo djevojčicu od svega 13 godina dva puta na seksualne odnose, a potom se tim činom hvalio po selu. Znao je koliko ima godina, jer su komšije, ali to ga nije spriječilo da počini krivično djelo za koje je propisana kazna od dvije do deset godina zatvora.

Međutim, na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen je na svega godinu i dva mjeseca. Tako su, kako ističe Markovićeva, i tužilac i sudija prekršili zakon, jer je za krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina ublažavanje kazne izričito zabranjeno.

Markovićeva za "Glas Srpske" ističe da je ovom presudom povrijeđen ne samo Krivični zakonik RS već i Zakon o krivičnom postupku.

- Napravljen je očigledan propust u radu tužioca, jer je pristao na sklapanje sporazuma o priznanju krivice, kojim se ublažava kazna, a posebno u radu sudije, koji je sporazum prihvatio iako Krivični zakonik RS izričito brani ublažavanje kazne za ovakva krivična djela - naglasila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, u ovom slučaju evidentan je neodgovoran odnos prema odredbama Krivičnog zakonika.

- Ne bih se složila da sudije ne znaju krivično zakonodavstvo. Isto tako, teško mi pada prihvatiti činjenicu da neko zlonamjerno pravi propuste u primjeni Krivičnog zakonika. Ovdje postoji neodgovorno postupanje, i sudije i tužilaštva. Zato je detaljno potrebno ispitati ko je odgovoran za sve ove propuste - poručila je Markovićeva.

Slučaj, kako je potvrđeno, ispituju već u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH. Na naše pitanje da li je pokrenut disciplinski postupak zbog te presude u Osnovnom sudu Bijeljina, odgovorili su da Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a postupa po pritužbi u vezi sa navodima iz pitanja.

- Kancelarija, do donošenja konačne odluke, ne može dati više informacija o radnjama koje se preduzimaju - poručili su iz VSTS-a.

Loša slika

Ivanka Marković kaže da se blagim kaznama koje se često izriču pedofilima ili silovateljima stvara loša slika u javnosti, jer se stiče utisak da nisu počinili neka značajnija krivična djela.

- U posljednje vrijeme, ipak, dolazi do promjena u pravosudnom sistemu, jer su počele da se izriču i strože kazne - navodi Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA