Bijeljinska Skupština 8. decembra o nacrtu budžeta

Sjednica Skupštine grada Bijeljina na kojoj će jedna od tačaka biti nacrt budžeta za 2022. godinu biće održana u srijedu, 8. decembra, najavio je danas predsjednik gradskog parlamenta Aleksandar Đurđević.

Bijeljinska Skupština 8. decembra o nacrtu budžeta

"Na dnevnom redu će, kako sada stoje stvari, biti 16 tačaka. Očekujem da sjednica protekne u konstruktivnom i korektnom tonu", rekao je Đurđević na konferenciji za novinare nakon međustranačkog sastanka.

On je naveo da poslije usvajanja nacrt ide u javnu raspravu, gdje će svi budžetski korisnici i građani imati priliku da daju primjedbe i sugestije na njega.

Đurđević je istakao da će nakon toga gradsko Odjeljenje za finansije neke primjedbe i sugestije koje budu opravdane uvrstiti, te tražiti saglasnost od Ministarstva finansija, a potom budžet u formi prijedloga dolazi ponovo u Skupštinu, nakon čega bi trebalo da bude usvojen.

On je izrazio nadu da će te procedure moći da budu sprovedene do kraja ove kalendarske godine, kako bi Bijeljina u novu godinu ušla sa usvojenim budžetom za 2022, da se ne ide ponovo na privremeno finansiranje.

"Od ostalih tačaka koje bi mogle da privuku pažnju javnosti svakako je izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine, iz kojeg će se vidjeti kakva je dinamika radova u gradu", rekao je Đurđević.

On je naveo da će pred odbornicima biti i niz odluka imovinskopravnog karaktera, informacije o stanju puteva, stanju u zdravstvenoj zaštiti neosiguranih lica, stanju u kulturi, kao i prijedlog strategije razvoja socijalnog stanovanja u Bijeljini za narednih 10 godina, kao i nacrt džender akcionog plana u Bijeljini 2021-2025. godine.

"Posljednja tačka, kao i prošli put, jesu prijedlozi Komisije za izbor i imenovanja. Nadam se da će svi ljudi koji su imali najviše bodova na konkursima stupiti na te pozicije kako bi prestao njihov mandat vršioca dužnosti", rekao je Đurđević.

Đurđević je izrazio nadu da ovo neće biti posljednja sjednica Skupštine grada u ovoj godini, navodeći da je njegov plan, kao predsjednika gradskog parlamenta, da do 31. decembra bude održano bar još jedno zasjedanje.

Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mladen Arsenović rekao je da je proces oko usvajanja budžeta za narednu godinu izuzetno bitan, pogotovo ako je pravovremen.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu imati kvalitetnu diskusiju, prije svega argumentovanu, kada je riječ o raspodjeli finansijskih sredstava", naveo je Arsenović.

On smatra da je bitno da se javnost već sada upozna o tome šta podrazumijeva nacrt budžeta za 2022. godinu.

"Izdvojio bih to da je planirana subvencija privrednicima za zapošljavanje i nabavku sredstava za proizvodnju, gdje će povećanje biti oko 160.000 KM - to je naš prijedlog i nadam se da će biti usvojen", naveo je Arsenović i dodao da je prijedlog i povećanje podsticaja za poljoprivredne proizvođače od 119.000 KM.

On je napomenuo i da je prijedlog da urbanistička regulacija plana i projektovanja bude povećana za 50.000 KM, što će omogućiti da ne bude "divlje gradnje".

"Planirali smo obnavljanje fasada u gradu, za šta je planirano, za početak, oko 80.000 KM", rekao je Arsenović i dodao da je za zimsku službu planirano izdvajanje dodatnih 100.000 KM zbog toga što je mnogo ulica drugog reda prebačeno u prvi.

Deveta redovna sjednica Skupštine grada biće održana u skupštinskoj sali u Centru za kulturu, početak je zakazan za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA