Novi raspored pješačkih prelaza za bezbjedne pješake u saobraćaju

Na sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja Grada Bijeljina, između ostalog, razmatrano je pitanje i usvojena su rješenja koja se tiču pješačkih prelaza, na osnovu kojih će biti postavljeni novi, odnosno, premješteni ili ukinuti postojeći pješački prelazi.

Novi raspored pješačkih prelaza za bezbjedne pješake u saobraćaju
FOTO: gradbijeljina.org

- Analizirali smo ponašanje učesnika u saobraćaju i inicijative koje nam Policijska uprava upućuje na osnovu svojih statističkih podataka. Cilj nam je da povećamo bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, prije svega pješaka, pa smo predložili da se označe novi pješački, da se pojedini prelazi bolje označe, pomjere, ali i ukinu, jer su potencijalno opasni ili su neefikasni - pojašnjava sekretar Savjeta Nemanja Mitrić iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Pješački prelaz u Ulici Kulina bana, na kojem je nedavno došlo do saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, biće dodatno označen svjetlosnom i vertikalnom signalizacijom, a imajući u vidu da vozači u ovoj ulici često voze brzinom znatno većom od dozvoljene, biće postavljena i vještačka izbočina za usporavanje saobraćaja na 30 kilometara na čas (ležeći policajac).

Pješački prelaz biće postavljen i na kraju ove ulice prema Pantelinskoj ulici.

- Ni uPantelinskoj ulici, od spoja sa Ulicom Kulina bana do kružnog toka na zaobilaznici, nema ni jednog pješačkog prelaza, pa smo dobili zahtjeve od mjesne zajednice i od građana da se to promijeni. Novi pješački u Pantelinskoj prelazi biće postavljeni na mjestima koja su dobro osvijetljena, najavio je Mitrić.

Savjet je zaključio i da je u Ulici Meše Selimovića potrebno promijeniti rapored pješačkih prelaza.

-Prelaz kod apoteke „Rosić" biće izmješten kod ulice u kojoj je Muzička škola, jer je primijećeno da mnogo učenika i roditelja tu prelazi ulicu. Takođe, i prelaz na kraju ove ulice, kod kafea „Pastri" se pokazao ne samo kao nebezbjedan, već i kao neefikasan, pa će biti ukinut - pojasnio je Nemanja Mitrić.

Novi pješački prelaz biće obilježen i na kraju Ulice Filipa Višnjića (prije mosta na kanalu Dašnica) u cilju boljeg povezivanja Novog naselja i Ulice Mike Bosnić sa šetalištem pored Dašnice.

Na zahtjev Osnovne škole „Vuk Karadžić" biće ukinut pješački prelaz u Ulici Vojvode Stepe koji se nalazi na kolskom ulazu u školsko dvorište i kao takav je nebezbjedan za prelazak, a njegovim ukidanjem neće doći do narušavanja kretanja pješaka.

Plan je i da se naredne godine izvrše intervencijena pješačkom prelazu u Majevičkoj ulici, na raskrsnici sa Njegoševom, kako bi se stvorili uslovi za bezbjedan prelazak ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA