SZO: Opšte restrikcije protiv omikrona možda nepotrebne

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron virusa korona koje, kaže, možda i nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

SZO: Opšte restrikcije protiv omikrona možda nepotrebne
FOTO: Tanjug/AP

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvijek ne razumijemo u potpunosti. Ali podjednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mjere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Omikron varijanta virusa korona je prvi put prijavljena u jugu Afričkog kontinenta prije nedjelju dana što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.

Pored toga, vijest o širenju novog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmjer između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovjek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže "racionalnih, proporcionalnih" mjera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Još imamo više pitanja nego odgovora", poručio je Tedros povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA