Polaznice iz sigurnih kuća upoznate o radu na SOS telefonu

U Bijeljini je održan trening za SOS savjetovanje u slučajevima seksualnog nasilja, tokom kojeg su učesnice iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ upoznate o uslugama podrške u radu sa žrtvama seksualnog nasilja, koje se pružaju putem SOS telefonske linije za pomoć.

Polaznice iz sigurnih kuća upoznate o radu na SOS telefonu
FOTO: Srna

Dvodnevni trening je realizovan u okviru treće faze projekta "Unapređenje kapaciteta pružalaca usluga podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja".

Tokom radionice bilo je riječi o oblicima rodno zasnovanog nasilja, sindromu traume i silovanja, predrasudama, krivici, suprotstavljanju, vještini i karakteristici slušanja, praktičnim vježbama o fazama javljanja na telefon, feminističkom pristupu radu SOS telefona i tehnikama vođenja razgovora i organizaciji rada SOS telefona.

Nataša Kurtuma, projektni koordinator Fondacije "Lara", rekla je da je fokus na osnaživanju kapaciteta, te da su juče i danas realizovali obuku za savjetnice na SOS telefonu.

"Biće organizovane još dvije obuke - jedna koja se tiče pravnog savjetovanja, a jedna psihološko savjetovanje", rekla je Kurtuma novinarima.

Ona je ocijenila da je potrebno raditi sa žrtvama seksualnog nasilja, pošto je to vid koji je mnogo zastupljen, a o kojem se malo govori.

Kurtuma je rekla da je tokom prethodne dvije faze projekta bilo riječi o jačanju multisektorske saradnje, te najavila da će biti nastavljen rad sa subjektima zaštite i edukacijom službenika u Policiji i Centru za socijalni rad.

Edukator Gordana Vidović, koja dolazi iz Udruženja građana "Budućnost" Modriča, rekla je da je fokus treninga na tehnikama razgovora, budući da se putem SOS telefona javljaju žene žrtve nasilja i potrebno je da im savjetnice u tom momentu budu podrška.

"Danas osvjetljavamo tehnike na koji način ćemo raditi, kako da ne pogriješimo i da žene budu zadovoljne kada završe razgovor sa nama", objasnila je Vidovićeva.

Vidovićeva je napomenula da je SOS telefon za podršku žrtvama nasilja u porodici pokrenut još 1998. godine.

"Tih pozivi je u početku bilo prilično malo, ali je vremenom i kampanjama koje su organizovane za podršku žrtvama taj broj povećan. Telefon u `Lari` zabilježi dnevno tri-četiri poziva", navela je Vidovićeva.

Ona je napomenula da u Republici Srpskoj postoji kratki 1264 broj i svaku osobu koja ga pozove operater će prebaciti u područje iz kojeg je uputila poziv, prema pozivnim brojevima, naprimjer, 055 za Bijeljinu.

"Danas su prisutne polaznice iz Banjaluke, Modriče, Bijeljine, a kada je riječ o FBiH iz Bihaća, Sarajeva i Tuzle", rekla je Vidovićeva.

Edukator Lana Jajčević iz Fondacije "Udružene žene" rekla je da su polaznice mlade djevojke iz Sigurne mreže, odnosno organizacija koje vode sigurne kuće i imaju SOS telefone.

"To su predstavnice osam sigurnih kuća. Nedostaju samo predstavnice iz Mostara, koje nisu stigle. Značajno je da vršimo edukaciju za mladi kadar, da steknu iskustvo", rekla je Jajčevićeva.

Jajčevićeva je istakla da nastoje da na ovakvim događajima prenesu iskustva, pokažu polaznicima kako savladati rad na SOS telefonu, koji je veoma zahtjevan posao.

Fondacija "Lara" svake godine u prosjeku zaprimi oko 600 poziva putem SOS telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA