Isplata mjesečnog novčanog primanja ugroženim nezaposlenim borcima

Na snagu je stupila odluka Vlade Republike Srpske o dopunama odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata od prve do pete kategorije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Isplata mjesečnog novčanog primanja ugroženim nezaposlenim borcima

Ovom odlukom je obezbijeđeno mjesečno novčano primanje u visini mjesečnog boračkog dodatka socijalno ugroženim nezaposlenim borcima mlađim od 60 godina sa prebivalištem u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH.

U saopštenju se podsjeća da se za 8.942 borca sa prebivalištem u Republici Srpskoj isplata mjesečnog novčanog primanja vrši od oktobra 2021. godine, dok se od 2012. godine za borce starije od 60 godina isplaćuje mjesečni borački dodatak.

Mjesečni borački dodatak za oktobar primilo je 82.988 boraca.

Ukupno je na mjesečnom nivou isplata obezbijeđena za 92.930 boraca od prve do pete kategorije, za šta je u budžetu za ovu godinu obezbijeđeno 66.401.600 KM.

"Poboljšanje statusa i položaja boračkih kategorija vrši se u kontinuitetu, što je omogućeno stalnim povećanjem budžetskih izdvajanja za ovu oblast", navedeno je u saopštenju Vlade.

Budžet za boračko-invalidsku zaštitu za ovu godinu iznosi 249.551.300 KM, što je 10,5 miliona više nego lani.

Ukupno godišnje budžetsko izdvajanje za boračke kategorije po propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, oblasti rada i zapošljavanja i oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja iznosi 418.093.571 KM.

Ovaj iznos je oko 11 odsto ukupnog ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske, što je najveće izdvajanje od uspostavljanja boračko-invalidske zaštite u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA