U najavi poskupljenje struje za privredu: ERS želi 65, a privrednici 50 evra po megavatu

U „Elektroprivredi RS“ traže da privrednici naredne godine plaćaju struju 65 evra po megavatu, a u Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da je realna cijena 50 evra.

U najavi poskupljenje struje za privredu: ERS želi 65, a privrednici 50 evra po megavatu

Trenutna cijena je 39 evra po megavatu, a na osnovu ugovora iz prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Postojala je mogućnost da se ugovori cijena električne energije na jednu i dvije godine.

- Znači, 50 odsto privrede, ovi koji su bili pametniji, potpisali su ugovor sa ERS na dvije godine i oni trenutno nemaju problem. S druge strane, ostali sada moraju da ugovore cijenu za narednu godinu, a momenat nije nimalo povoljan zbog enormnih cijena električne energije na svjetskom tržištu. ERS je tražila povećanje na 65 evra, ali vjerujem da će to biti manje - ističe za Srpskainfo SašaTrivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

U svakom slučaju, svako privredno društvo ima mogućnost da pregovara pojedinačno sa ERS i tako je, kako kaže Trivić, jedna firma koja je najveći potrošač struje u Srpskoj, ugovorila 77 evra cijenu za narednu godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Privrednici u Republici Srpskoj ne plaćaju tržišnu cijenu struje, a sa nadležnima u ERS ugovaraju cijene.

- Mi smo već sa rukovodstvom ERS pregovarali da se napravi prelazni period od pet godina dok ne dođemo do prave tržišne cijene i da to ide kroz neke godišnje popuste - ističe Trivić.

Kada je u pitanju naredna godina, kako kaže, pošto je direktor ERS trenutno na bolovanju zbog saobraćajne nezgode koju je nedavno imao, najvjerovatnije je da će konačnu riječ da donese Vlada RS koja i jeste vlasnik „Elektroprivrede RS".

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, precizira da je prošle godine potpisan Memorandum između ERS, Ministarstva energetike, Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca u vezi sa cijenom električne energije.

-Oni koji su potpisali ugovor na dvije godine, imali su ove godine malo veće cijene, ali naredne imaju zagarantovanu cijenu od 39,5 evra po megavatu. Oni koji su potpisali na godinu, sada već trebaju da potpišu nove ugovore. Ove godine došlo je do velike energetske krize, odnosno do naglog poskupljenja električne energije i dostiže do 140 evra po megavatu, ali mi insistiramo da se i dalje držimo tog memoranduma ili približno tog memoranduma, svjesni da će do nekog povećanja cijena sigurno doći - ističe Ćorić.

On kaže da su privrednici do sada obavili nekoliko razgovora, ali da se nisu uspjeli još dogovoriti.

- Pošto je Vlada RS većinski vlasnik javnog preduzeća, očekujemo da oni i donesu konačnu odluku. Mi kao privrednici stalno ističemo to da je ERS javno preduzeće, a to znači i cijena električne energije po nižim cijenama što je određena komporativna prednost. S druge strane, ERS neki veći profit ostvaruje kroz izvoz jer su za njih cijene povoljne i na taj način kompenzuju niže cijene na domaćem tržištu - dodaje Ćorić i ističe činjenicu da su cijene električne energije u RS najniže u regionu.

Ugovori su potpisani po grupama potrošača, njih osam, u zavisnosti od dijelatnosti, od industrije do veletrgovaca.Dakle, kako kaže, privrednici očekuju da plaćaju skuplju električnu energiju, ali da to nikako ne smije biti značajno povećanje.

Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka, kaže za Srpskainfo da privrednici predlažu da cijene električne energije imaju „razumljiv" godišnji rast od nekih dva-tri odsto.

- Rast cijene struje preko te stope bi privredu doveo u veoma loš položaj. Trenutni pikovi cijena energenata ne mogu biti orjentir za našu privredu i za neke dugoročnije ugovore- poručuje Račić.

ZA DOMAĆINSTVA CIJENA OSTAJE ISTA

U "Elektroprivredi RS" su za Srpskainfo nedavno potvrdili da struja za građane, odnosno domaćinstva neće poskupiti i da će snabdijevanje biti uredno i redovno uprkos energetskoj krizi u cijelom svijetu.

Kažu da je cijena struje za domaćinstva 25 evra po megavatu, dok privrednici plaćaju 39 evra po megavatu. U okruženju je cijena od 46 do 60 evra po megavatu za stanovništvo, a od 55 do 100 evra za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA