Rusija pojačava nadzor nad internetom: Roskomnadzor podnio tužbe protiv Gugla i Mete

  • HighTech
  • 03. Dec 2021.

Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor podnio je tužbe protiv američkih tehnoloških kompanija Gugl i Meta kojima bi mogle da budu izrečene kazne u visini od pet do 10 posto njihovih godišnjih prihoda u Rusiji, saopštio je Okružni sud u Moskvi.

Rusija pojačava nadzor nad internetom: Roskomnadzor podnio tužbe protiv Gugla i Mete
FOTO: Depositphotos

Roskomnadzor je u oktobru zaprijetio Alfabetovom Guglu i Metinom Fejsbuku kaznama u izvjesnom procentu njihovog godišnjeg prometa zbog uzastopnog neizvršavanja naloga da brišu sadržaje koje Moskva smatra nezakonitima, prenosi Rojters.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ruski zakon dozvoljava da kompanije budu kažnjene u iznosu od pet do 10 posto godišnjeg prometa za prekršaje.

Moskovski Okružni sud u Taganskom okrugu saopštio je da je ročište za obje kompanije, od kojih nijedna nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, zakazano za 24. decembar.

Rusija je pojačala nadzor nad stranim tehnološkim kompanijama u nastojanju da uspostavi veću kontrolu nad internetom. Gugl je ove godine platio više od 32 miliona rubalja kazni. Gugl, Tviter i Meta znatno su smanjili broj objava koje je Moskva zabranila na svojim platformama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rusija je prošlog mjeseca zatražila od 13 stranih, uglavnom američkih tehnoloških kompanija, da do kraja 2021. godine uspostave zvanična predsatvništva na ruskom tlu ili da se suoče s mogućim ograničenjima ili potpunim zabranama rada, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA