SZO o omikronu: Zatvaranjem granica možemo kupiti vrijeme

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da zatvaranjem granica, kao mjerom koju su usvojile neke države, možemo kupiti vrijeme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mjere koje se primenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.

SZO o omikronu: Zatvaranjem granica možemo kupiti vrijeme

"Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida 19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili", izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi agencija AP.

Prema njegovim riječima, granična kontrola može odložiti ulazak virusa i kupiti vrijeme, ali se svaka zemlja i svaka zajednica mora pripremiti za novi porast slučajeva.

"Pozitivna vijest u svemu ovome je da nijedna od informacija koje trenutno imamo o omikronu ne sugeriše da moramo da promijenimo smjerove našeg odgovora", poručio je Kasai.

Omikron je, kako dodaje, označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i zato što rane informacije sugerišu da bi mogao biti prenosiviji od drugih varijanti virusa.

"Potrebno je više testiranja i posmatranja", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA