Novi porast vodostaja na području Republike Srpske

Padavine koje su pale juče i danas dovele su do novog porasta vodostaja na većini vodotoka na području Republike Srpske. Prema posljednjim rezultatima raspoloživih prognoznih modela očekuje se porast vodostaja na svim glavnim vodotocima u oblasnom riječnom slivu Save na području Republike Srpske - Sava, Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina.

Novi porast vodostaja na području Republike Srpske

Vodostaji rijeke Save već su relativno visoki usljed padavina iz prethodnog perioda i na većini mjernih stanica su u zoni pripremnog stanja. Ipak, ne očekuje se da će vodostaj rijeke Save na području Republike Srpske dostići do kote redovne odbrane od poplava.

Vodostaji Une i Sane su u porastu ali se takođe ne očekuje da će dostići kotu redovne odbrane od poplava. U toku sutrašnjeg dana očekuje se postepeno opadanje vodostaja Une i Sane na području Republike Srpske.

Vodostaj rijeke Vrbas na području Republike Srpske takođe je u porastu a dodatni porast moguć je nizvodno od hidrološke stanice Bočac usljed pojačanog ispuštanja iz HE Bočac.

Rijeka Bosna je u porastu, naročito u gornjim i srednjim dijelovima toka. Očekuje se da bi vrh poplavnog talasa mogao da stigne do Doboja i nizvodno od Doboja u toku sutrašnjeg dana, ali bez dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA