Protesti u još 50 gradova Srbije "Planirani rudnik mogao bi biti ekološka bomba"

Organizatori blokada koje su održane prošle subote najavili su da će danas blokade puteva biti organizovane na više lokacija u Beogradu. Kako su naveli, protesti će biti održani u oko 50 gradova u Srbiji.

Protesti u još 50 gradova Srbije "Planirani rudnik mogao bi biti ekološka bomba"
FOTO: aljazeera

Danas će po drugi put biti organizovane blokade puteva, a zahtjevi demonstranata su povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu, piše Srpska Info.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je najavljeno iz organizacije, u Beogradu će se blokade održati na više različitih mjesta. Okupljanje građana koji planiraju da budu dio pješačke blokade počeće u 13 sati kod Sava Centra u Milentija Popovića. Takođe, studenti su najavili okupljanje u 13h kod TC Ušće.

U BG sutra samo pješke.

Centralno mjesto za blokadu je kao prošli put Gazela. Zauzimanje raštrkano i preko Mostarske petlje i preko NBGD strane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

A tačke za blokadu su Pančevački most, Terazije, Slavija, Brankov most.

-Za one koji se opredijele za auto-blokadu: vozite izrazito usporeno (5km/h) od 14 sati na potezu od Bubanj Potoka - do Aerodroma - do potpunog zaustavljanja! Takođe, usporena vožnja će biti na kružnim tokovima: Slavija, Autokomanda, Opština Novi Beograd, kao i po beogradskim mostovima", saopšteno je medijima ranije iz Ekološkog ustanka.

Prošlog vikenda protesti su održani u brojnim gradovima u Srbiji, a subotnje blokade, prema najavama, biće mnogo obimnije.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara - da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište. Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA