BD novogodišnji INTERVJU: Danijela Đukin

Dom zdravlja u Bijeljini do početka decembra 2021. godine imao je čak oko 2 miliona pruženih usluga i oko 700.000 ukupnih posjeta. Na čelu drugog po veličini Doma zdravlja u RS je već godinu i po dana prim. dr Danijela Đukin. U intervjuu za portal Bijeljina Danas, osim o poslovnim rezultatima i vizijama, razgovarali smo s njom i o tome koliko je teško uspostaviti balans između porodice i karijere, te imaju li žene jednake šanse kao muškarci.

BD novogodišnji INTERVJU: Danijela Đukin

Da li je teško uspostaviti balans između porodice i karijere?

Meni nikada nije bilo teško, valjda je do energije koju čovjek nosi u sebi. Čuli ste za izreku „Medicina nije zanimanje nego život", tako da je teško odvojiti moj privatni od poslovnog života. Ako ćemo iskreno, ja privatni život i nemam. Ako izuzmemo 5 sati spavanja, moj cijeli dan je radni. Sreća je u davanju, a ja u svemu što radim nesebično se dajem.

Znatno manje je žena na rukovodećim pozicijama. Iz vašeg iskustva - Imaju li žene jednaku priliku kao i muškarci?

Dugo godina sam žena lider ali moram reći da na žalost još uvijek na našem prostoru postoji diskriminacija. Borac sam za ljudska prava i za veća prava i položaj žene u društvu. Drago mi je da je neko tu moju borbu prepoznao i tako mi je dodijeljena nagrad Zaslužna žena Grada Bijeljina, a posebna sam ponosna na nagradu Najhumaniji ljekar Semberije.

U čemu leži najveća moć i snaga žene?

U njenoj duši, njenim dobrim i pozitivnim mislima i dobrim djelima, a u posvećenom radu u bilo kojoj sferi života. A moja snaga je moja vjera u Boga, vaspitanje i dobrota koje su mi usadili moji roditelji, moja porodica, iskreni prijatelji, a sada i svi moji ljudi zaposleni u Domu zdravlja Bijeljina.

Uporedo sa funkcijom direktora Doma zdravlja i dalje radite kao specijalista oftalmolog-oftalmohirurg?

Da. Jako volim svoj posao. Više od 30 godina radila sam u Bolnici i tako nastavljam, i dalje operišem i imam rad u ambulanti sa pacijentima. Cijeli svoj život sam ljekar, funkcija bude i prođe, a moje ruke i znanje i dalje dajem mojim pacijentima.

Koliko je istinita izreka da su oči nježnije od srca?

Oči su dio moždanog sistema, a srce kardiovaskularnog. Ni jedno ni drugo ne mogu biti толико nježni, ali ako pričamo o nježnoj duši onda je to neka druga dimenzija. Taj dio tijela, nevidljiv, težak samo 21 gram je najbitniji. Jer samo ako imate vjeru u Boga imaćete dobru dušu i bićete sretni.

Prije nego što Vas pitam kako ćete dočekati predstojeće praznike, osvrnućemo se i na rad Doma zdravlja. Jeste li zadovoljni kako ste odgovorili i prilagodili se pritisku koji je donijela pandemija i novonastaloj situaciji?

Naša ustanova je sve svoje raspoložive kapacitete (prostor, kadar i opremu) uključio u prevenciju širenja virusa korona kroz sprovođenje različitih aktivnosti: obuka zdravstvenih radnika za postupanje u slučaju pojave oboljenja koje je uzrokovano korona virusom; izrada internog Uputstva za postupanje sa pacijentima u slučaju sumnje na infekciju korona virusom kojim je definisan način pregleda pacijenata u izolaciji, ARI/ILI ambulantama, Kovid ambulantama; obezbijeđeni su trijažni punktovi na kojima se vrši trijaža pacijenata i posjetilaca uz obavezno mjerenje temperature; obezbijeđene su Kovid ambulante i Dnevna bolnica za lijčenje kovid pacijenata; timovi porodične medicine prate pozitivne COVID-19 pacijentene koji se nalaze u kućnoj izolaciji uz davanje adekvatnih savjeta. Pri Službi laboratorijske dijagnostike obezbijeđen je poseban prostor (kontejner) za uzimanje uzoraka krvi za analizu kod pacijenta sa sumnjom i/ili oboljenjem od korona infekcije. U Službi radiološke i ultrazvučne dijagnostike obezbijeđena je posebna rendgen sala i poseban protokol sa pacijentim oboljelim od kovida. Dom zdravlja Bijeljina je preko Centra za zaštitu mentalnog zdravlja obezbijedio i psihosocijalnu pomoć oboljelim od kovida.

Po čemu se Dom zdravlja Bijeljina izdvaja od ostalih domova zdravlja u Srpskoj?

Rad Doma zdravlja Bijeljina je organizovan kroz 14 službi/centara/ambulanti, kao osnovnih organizacionih jedinica. Dom zdravlja Bijeljina verifikovao je 55 timova porodične medicine. Kada je riječ o porodičnoj medicini, rad iste je organizovan u 42 ambulante porodične medicine na 26 različitih lokacija, što navodi na zaključak da je pokrivenost stanovništva primarnom zdravstvenom zaštitom izuzetno dobra. Menadžment Doma zdravlja Bijeljina preduzima niz aktivnosti, kako bi stvorio uslove da se obezbijedi maksimalan nivo kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga korisnicima zdravstvene zaštite. Napominjemo da Dom zdravlja Bijeljina je prva sertifikovana i resertifikovana ustanova po sertifikacionim standardima za domove zdravlja u Republici Srpskoj. U ustanovi je akreditovano i reakreditovan 30 timova porodične medicine, akreditovani i reakreditovani su Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici.

Mnogo je urađeno na planu unapređenja usluga građanima. Čime ste posebno zadovoljni?

Usvajanjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji počinje sa radom Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti pri Službi porodične medicine. Tako Dom zdravlja Bijeljina ponovo ide korak naprijed u odnosu na druge zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj a i u region, kroz organizovanje rada ovakvog Odjeljenja koje se bavi pozivanjem hroničnih bolesnika na besplatne preventivne preglede koji uključuju mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i slično, a sve sa ciljem preventivnog djelovanja i adekvatnog liječenja. Dosta novih usluga uveli smo početkom 2020.godine, te omogućili da iste budu dostupne korisnicima naše ustanove a neke od njih su: brzi antigenski testovi na COVID-19 i sezonski grip (ova usluga je dostupna građanima tokom 24 časa), serološki testovi na SARS CoV2 (IgG i IgM), brzi streptokokni test A, D dimer, testove na nutritivne i inhalatorne alergene, ultrazvuk kukova kod beba, dopler donjih ekstremiteta i druge usluge. Posebno sam ponosna na Vakcinalni centar, gdje se vrši vakcinacija protiv kovida koji smo oformili u martu 2021. godine. Prvi u Republici Srpskoj smo počeli vakcinaciju, sa veoma velikim dnevnim kapacitetom vakcinacije. U vakcinalnom centru obučeno je i radi 10 medicinskih timova (ljekara i medicinskih tehničara). Do sada je kompletno vakcinisano - 22.661 i revakcinisano 1.613 lica što je dokaz kvalitetnog i efikasnog rada našeg Vakcinalnog centra. Vakcinaciju organizujemo i na terenu, a takođe su formirane mobilne ekipe za vakcinaciju nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata.

Da li se susrećete sa nekim problemima u radu?

Evo blizu dvije godine borimo se i radimo u vanrednim uslovima i nastojimo ostati na visini svog zadatka. Pandemija koja nas je zadesila dovela je do izmijenjenog načina rada koji za posljedicu ima iscrpljenosti i umora zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Medicinsko osoblje se svakodnevno bori za živote, a sada njihov posao znatno je teži. Zaposleni ima veliku odgovornost, a jako malu kontrolu na sopstvenim radom, a to sve predstavlja plodno tlo za stres. Ovakvo funkcionisanje svakako utiče i na korisnike naših usluga i sve nam to otežava process rada. Vakcinacijom i revakcinacijom protiv kovida očekujemo da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije i povratka na normalan rad zdravstvenih ustanova.

U kojoj fazi se nalazi proces digitalizacije i koliko je poboljšao kvalitet i brzinu zdravstvene usluge?

Dom zdravlja Bijeljina je prva zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja je u potpunosti počela sa primjenom novog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema - IZIS-a. Zaposleni su u veoma kratkom vremenskom roku, prošli obuku i u potpunosti rade u novom informacionom sistemu. Integrisani zdravstveni informacioni sistem je projekat Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te je u sklopu tog projekta Domu zdravlјa Bijelјina donirano 207 računara i 207 čitača elektronskih zdravstvenih knjižica/kartica. Implemantacija IZIS-a omogućila je porodičnim ljekarima dobijanje kompletne medicinske dokumentacije sa sekundarnog i tercijarnog niovoa kao i obavljenih dijagnostičkih procedura elektronski, čime je kompletiran zdravstveni karton pacijenta na jednom mjestu i obezbijeđena zaštita i povjerljivost podataka.

Kako Dom zdravlja finansijski prati sve ovo o čemu smo do sada govorili?

Dom zdravlja Bijeljina upravljanje i rukovođenje zasnivana planskom pristupu svim aktivnosti. Obzirom da se radi o upravljanju javnim sredstvima, morate imati u vidu da se tačno zna gdje je uložena svaka marka, jer se šalju redovni mjesečni i godišnji izvještaji Fonda zdravstvenog osiguranja (koji finansira 90% od ukupnih sredstava), kao i Grad Bijeljina. Važno je napomenuti da pored ova dva izvora, Dom zdravlja ostvaruje i vlastite prihode naplatom komercijalnih usluga.

Koji su vaši planovi za naredni period, odnosno 2022. godinu?

Početkom 2022.godine očekujemo početak rada nove organizacione jedinice Apoteka zatvorenog tipa, gdje će se uz već obezbijeđeni prostor i kadar obezbijediti i neophodna oprema potrebna za početak rada ove organizacione jedinice. U postupcima sertifikacije i akreditacije, došli smo na ideju da budemo prva ustanova u Republici Srpskoj koja će imati pod jednim krovom, na jednom mjestu lagerovanu svu medicinsku i nemedicinsku robu, odakle će se vršiti distribucija prema službama/centrima/ambulantama. Adaptirana je potpuno ruinirana zgrada koja se nije koristila, a koja se planskim investiranjem pretvorila u zgradu u kojoj se danas nalazi Apoteka zatvorenog tipa i centralni magacin Doma zdravlja Bijeljina. Velike su prednosti ovakvog načina organizovanja. Oslobođeno je preko 10 prostorija u centralnoj zgradi koje su se koristile kao magacini, bolja kontrola utroška materijala i roba kroz evidenciju materijalnog knjigovodstva, bolja organizacija ljudskih resursa u ovom dijelu i slično.Jedan od naših strateških ciljeva je unapređenje znanja i vještina naših zaposlenih, što realizujemo kroz brojne edukacije, specijalizacije i razne obuke naših zaposlenih. Vizija naše ustanove je da postanemo vodeća zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite i da budemo prepoznatljivi u pogledu pružanja pozdane, sveobuhvatne i kvalitetne zdravstvene zaštite u cilju ostvarivanja visokog stepena povjerenja korisnika usluga u naš stručan i kompetentan rad.

Vrijeme je praznika, ostaje više vremena za porodicu i drage ljude, kako ćete provesti novogodišnje i božićne praznike?

Novogodišnje najvjerovatnije u pidžami J, ali zato Božićni praznici su tradicija u mojoj porodici. Praznik obilježavamo u krugu najuže porodice i jako se radujem porodičnom okupljanju. Već 6 godina Božićno jutro mi kreće sa jednim malim anđelom, mojim bratićem poloznikom.

Sa Novom godinom često idu i nove odluke, koja je vaša, na ličnom i privatnom planu?

Obzirom da sam ostvarena na svim poljima, želja mi je da moja kćerka formira svoju porodicu u narednoj godini, a ja da postanem baka jednog predivnog bića. Nastaviću da njegujem višedecenijska prijateljstva. Pošto volim tople ljude, a Boga mi i tople predjele, nadam se da će u narednoj godini epidemiološka situacija biti povoljna i da ćemo se uspjeti riješiti ove pošasti koja nas je zadesila, a ja da nastavim da upoznajem druge kulture i kulture u dalekim zemljama ostatka svijeta, a do tada u svom toplom domu zadovoljstvo nalazim u čitanju knjiga mojih omiljenih pisaca.

Vrijeme je praznika.....budite dobri, zdravi, sretni i uvijek nasmijani jer što reče otac Tadej "Kakve su misli takav ti je život".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA