Koliko često treba kupati psa

Jedna od najvećih nedoumica koje muče nove vlasnike pasa je "koliko često bi trebalo da kupam svog psa?".

Koliko često treba kupati psa
FOTO: Pixabay/angel1238812

Ovo je važno pitanje, jer se problem javlja i ako psa prečesto kupate, kao i ako to činite suviše rijetko. Postoje različiti faktori koji mogu uticati na učestalost kupanja pasa. Stvari poput dužine i tipa krzna, nivoa aktivnosti ili drugih stanja kože.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U prosjeku većinu pasa je potrebno kupati samo jednom mjesečno. To se svakako odnosi na pse koji nemaju neki problem sa kožom, i koji nisu vidno prljavi. Možete ih kupati i rijeđe od toga, ali nije preporučljivo da to bude manje od jednom u tri meseca. Možete to raditi i češće, ali nije poželjno da to bude više od jednom u dvije nedjelje. Prečesto kupanje izaziva iritacije na koži, čini je suvom i uklanja prirodna ulja sa krzna psa.

Prostor između jednom u dvije nedjelje i jednom u 3 mjeseca je dosta velik, zbog čega bi jednom mjesečno bila najbolja opcija. Jedan faktor posebno utiče na to da li je psa potrebno kupati češće, a to je svakako boravak na otvorenom. Ako vaš pas često boravi napolju, trči po šumi, voli da se valja u opalom lišću i zavlači se gde stigne, moraćete da ga kupate češće. Ako se vaš pas puno linja, redovno četkanje ne samo da će spriječiti prekomjerno linjanje već će i ukloniti svu prljavštinu sa dlake. Takođe, psima koji se dosta linjaju u sezoni linjanja (proljeće/jesen) trebaće češće kupanje.

Njega psa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nemaju sve rase pasa isti vrstu dlake. Psi koji imaju dlaku srednje dužine ili dugu dlaku, zahtijevaju obično češće kupanje od jednom u dvije nedjelje. Pravilno održavanje dlake psa između dva kupanja može vam pomoći da odložite potrebu za kupanjem. Prečesto kupanje može biti problematično za pse koji imaju dupli sloj dlake, jer prirodna ulja nestaju u tim slučajevima, a ona su neophodna za izolaciju od hladnoće.

Postoje i neke rase koje zahtijevaju kupanje, pri čemu to može biti veliko iznenađenju obzirom da nemaju dlaku. Ovim psima je potrebno nedjeljno kupanje, kako bi se spriječilo nakupljanje viška ulja na koži.

Rase sa dlakom kakvu ima Puli, koja je duga, gusta, i u obliku kovrdža i pramenova, koju često upoređuju sa resama ne zahtijevaju toliko kupanja kao što biste mogli da pomislite. Njihova dlaka odbija vodu, a iz nje je nevjerovatno teško isprati šampon prilikom kupanja, pri čemu ni sušenje resa nije lak zadatak. U tom slučaju ovi psi se moraju kupati vrlo rijetko i to po toplom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA