Cilj jačanje civilnog društva: Za zapadni Balkan izdvojeno 34 miliona KM

  • BiH
  • 07. Dec 2021.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rajnertsen potpisao je ugovor o donaciji Centru za promociju civilnog društva iz Sarajeva za projekat čiji je cilj jačanje civilnog društva u BiH, Srbiji i samoproglašenom Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koji će od januara sljedeće do decembra 2025. godine sprovoditi konzorcijum pod vođstvom Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva.

Cilj jačanje civilnog društva: Za zapadni Balkan izdvojeno 34 miliona KM
FOTO: Depositphotos

Riječ je o projektu "Pametni Balkan Civilno društvo za zajedničko društvo na zapadnom Balkanu", a donaciju u iznosu malo većem od 34 miliona KM, dodjeljuje Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, saopšteno je iz Ambasade Norveške u BiH.

- Sa ovim programom Ministarstvo spoljnih poslova Norveške doprinosi jačanju participatornih demokratija i evroatlantske saradnje i integracije u šest zapadnoevropskih zemalja jačajući organizacije i mreže civilnog društva.Organizacije civilnog društva u regiji igraće još snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava - rekao je Rajnertsen na ceremoniji potpisivanja.

Projektne aktivnosti trebalo bi da budu usmjerene ka stvaranju snažnijih, održivijih i aktivnijih organizacija civilnog društva. To će pomoći razvoju čvršćih regionalnih partnerskih odnosa između organizacija civilnog društva u samoj regiji, kao i sa njihovim partnerima u EU i vlastima.

U saopštenju se dodaje da će se povećati efektivnost građana u njihovom uticaju na promjene putem organizacija civilnog društva koja unapređuje bezbjednost, stabilnost i upravljanje na zapadnom Balkanu.

Direktor Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda rekla je da je njena organizacija počastvovana tim što je Ministarstvo spoljnih poslova Norveške odabralo lokalni konzorcijum da vodi tako veliki i značajan projekat.

- Ovaj projekt oslikava sve potrebe civilnog društva za kvalitativnim promjenama u području stabilnosti i bezbjednosti, te dobre uprave u šest zemalja, uz čvrst aspekt regionalne integracije i jedan metodološki pristup koji smo pažljivo kreirali uzimajući u obzir naše iskustvo i društvene trendove - rekla je Daguda.

U teme koje će pokrivati ovaj projekat spadaju borba protiv organizovanog kriminala i prevencija radikalizacije, uključujući nasilni ekstremizam, pomirenje, uz interkulturni dijalog, reforme koje podržavaju evroatlantske integracije, ljudska prava i rodna ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje u porodici, sloboda izražavanja i nezavisni mediji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA