Jedite paradajz za mladalački izgled kože

Paradajz pomaže da koža izgleda mladoliko i sprečava oštećenja uzrokovana delovanjem sunca, utvrdilo je istraživanje britanskog univerziteta u Njukaslu.

Jedite paradajz za mladalački izgled kože
Naučnici su uporedili kožu 20 žena, s tim što je jedna grupa svaki dan jela kašičicu pasiranog paradajza pomešanu sa maslinovim uljem, a druga grupa samo kašičicu maslinovog ulja.

Koža žena čija je ishrana bila bogata obrađenim paradajzom imala je bolju zaštitu od sunca. Takođe, crvenilo na koži i oštećenje DNK usled izlaganju UV zracima je bilo 33 odsto manje nego kod žena koje inače ne jedu puno paradajza. Kod žena koje su ga redovno jele nivo prokolegena, molekula koji daje koži elastičnost, bio je povišen

Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji smanjuje upale nastale zbog štetnih UV zraka i neutralizuje opasne molekule koji se pojavljuju zbog predugog izlaganja suncu. Najviše likopena sadrže obrađeni paradajz u kečapu, supi i soku.

Redovno jedenje paradajza i korišćenje krema zasunčanje može pomoći u zaštiti od sunca i štetnih UV zračenja, ističu dermatolozi koji su se bavili ovim istraživanjem i dodaju da paradajz proizvodi energiju u mitohondrijima u celom organizmu pa čak i u koži, što usporava starenje.

Prethodna istraživanja potvrdila su da paradajz snižava krvni pritisak i odličan je u prevenciji raka prostate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA