Novogradnja ili starogradnja: Kako doneti pravu odluku

Odlučili ste da napravite važan korak u svom životu i kupovinom nekretnine rešite sebi stambeno pitanje. Nakon donesene prvobitne odluke, počinje da se javlja neizbežno pitanje – da li kupiti stan u starogradnji ili novogradnji?

Novogradnja ili starogradnja: Kako doneti pravu odluku
FOTO: rawpixel.com

Svaka od opcija sa sobom nosi prednosti i mane, a konačan odgovor zapravo zavisi od vaših želja i potreba, kao i od samog stanja nekretnine, nezavisno od vrste gradnje. Postoji nekoliko stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira stana, stoga je važno odvojiti vreme za istraživanje i ozbiljno pristupiti svakoj nekretnini koja vam se dopadne, kako biste doneli najbolju moguću odluku. Ipak je kupovina stana investicija života, a prostora za popravni možda neće biti, zato budite obazrivi.

Kvalitet gradnje

Široko rasprostranjena tvrdnja da su stanovi u starogradnji kvalitetniji i izdržljiviji od novogradnje, predstavlja čistu predrasudu. Upotrebom novijih materijala i i modernih procesa tokom celokupne gradnje, inovativna i u poslednje vreme veoma popularna novogradnja stoji rame uz rame sa starom tehnikom, pa je teško doneti ocenu i odgovoriti na pitanje koji stanovi su kvalitetniji. Da biste se dodatno informisali o materijalima koji su tokom gradnje korišćeni, kao i o samim procesima, potrebno je doći do investitora, i raspitati se o njegovim prethodnim projektima.

Finansijski faktori

Verovatno jedan od ključnih faktora kada je reč o kupovini nekretnine, jeste sama investicija, odnosno količina novca koju ćemo utrošiti da bismo sebi obezbedili udoban dom. Na sreću, ne postoji mnogo opcija oko kojih ćemo se premišljati i trošiti vreme - ili ćemo kupiti nov i odmah useljiv stan, ili se odlučiti za stariji gde će biti neophodna adaptacija. Cena kvadrata stanova kojima je potrebno renoviranje dosta je niža, ali zato zahteva dodatno ulaganje i prisutnost skrivenih troškova. Nikada ne znate na koji problem možete naići tokom adaptacije i koliko će još novca biti potrebno da se saniraju nedostaci. Sa druge strane, sa novogradnjom nećete imati prikrivenih troškova i uštedećete na vremenu. Dok čekate ključeve od stana, možete na miru da obilazite salone nameštaja i bavite se uređivanjem vašeg budućeg doma.

Lokacija stana

Značajnu ulogu prilikom odabira nekretnine ima i deo grada gde ćete živeti, odnosno lokacija vašeg stana. Nekada je važilo pravilo da su stanovi u starogradnji češće smešteni u urbanijim delovima, a novogradnja zastupljenija na lokacijama koje su udaljene od centra. Međutim, poslednjih godina sve je veći broj novogradnje u centralnim delovima grada, pa se ne možemo osloniti na ovu tvrdnju. Objekti novije gradnje u svom planu uvek imaju parking ili garažu, pa o parkiranju vašeg vozila nećete morati da brinete. Treba imati u vidu blizinu vašeg radnog mesta, vrtića ili škole, kao i gradskog prevoza, ukoliko ne posedujete automobil. Svi ovi faktori neizostavni su u procesu odabira adekvatnog stana i utiču na konačnu odluku o kupovini nekretnine.

Dodatne stavke

Kada gledate ponudu stanova, prvo o čemu razmišljate jeste njegova kvadratura i da li će ona biti dovoljna da zadovolji potrebe vaše porodice i obezbedi vam komfor. Pored kvadrature, adekvatan raspored prostorija igra bitnu ulogu i nekada može da nadomesti manjak prostora u stanu. Starogradnja omogućava adaptaciju i rušenje zidova kako biste prostor prilagodili vama, međutim, ako dovoljno rano kupite stan u novogradnji, takođe možete uticati na raspored prostorija. Kao jedna od često prisutnih mana starogradnje, javlja se nedostatak liftova, stoga morate obratiti pažnju da li je nekom članu vaše porodice od presudnog značaja da ima obezbeđen lift, kao i činjenica da li ćete dečija kolica svakodnevno morati da nosite stepenicama gore do četvrtog sprata.

Kada uzmete u obzir sve informacije i navedene faktore, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za bilo koju od ove dve opcije gradnje. Preostaje vam da dobro razmotrite vaše prioritete i želje, te u skladu sa njima donesete pravu odluku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA