U Bijeljini prvi put organizovana proslava jednog od najvećih romskih praznika

U Dnevnom centru Udruženja "Otaharin" u Bijeljini danas je prvi put organizovano obilježavanje jednog od najvećih romskih praznika - Vasilice, koji se proslavlja 14. januara, te je tim povodom upriličen ručak za nekoliko porodica iz romske zajednice.

U Bijeljini prvi put organizovana proslava jednog od najvećih romskih praznika
FOTO: Srna

Sabira Hašimović iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" rekla je novinarima da se ovaj praznik među Romima u Bijeljini često naziva i Božić, a tradicija je da se toga dana na trpezi nalazi ćurka.

Prema njenim riječima, običaj je da se na taj dan u posudi pripreme kukuruz, riža, novac i bombone, a razbacuje ih po kući polaznik koji ulazi prije zore, blagosilja kuću, nakon čega se loži vatra.

Ona je izrazila nadu da će se i narednih godina na ovakav način obilježavati Vasilice, te čestitala praznik svim Romima.

Prema legendi, Romima koji su bježali preko vode od napada osvajača, pomogao je Bog poslavši im guske da bi se spasili od utapanja. Zbog toga je običaj da se na

Vasilicu priprema živina, najčešće ćurka ili guska. Veruje se da što je guska ili ćurka bolje utovljena biće bolja i uspješnija godina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA