Nove teškoće u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih: Sve kasni zbog pandemije i poskupljenja

  • BiH
  • 14. Jan 2022.

Od donatorske konferencije u Sarajevu, koja je održana s ciljem prikupljanja novca za Regionalni stambeni program, u aprilu se navršava punih deset godina, a iako je dosta toga urađeno u BiH i partnerskim zemljama iz okruženja, pandemija virusa korona i poskupljenje repromaterijala ponovo remeti planove.

Nove teškoće u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih: Sve kasni zbog pandemije i poskupljenja

Sa vršiocem dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davorom Čordašem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a s druge strane, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić ne krije da su zapali u nove probleme kada je riječ o realizaciji programa.

- Pandemija je uradila svoje, a suočavamo se i sa poskupljenjem materijala na tržištu. Izvođači radova se već žale, ističu da su raniji ugovori sada štetni po njih zbog promjena u cijenama koje su nastupile. Ima i onih koji razmišljaju o raskidanju ugovora, a i drugih koji traže da budu zaključeni aneksi istih. Pričamo o svemu na domaćem terenu, odnosno sa nadležnima u Republici Srpskoj i FBiH, kao i sa donatorima u cijelom projektu. Ne odustajemo jer je riječ o veoma dobrom i ozbiljnom poslu - istakao je Lučić za "Glas Srpske".

Regionalni stambeni program za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica je zajednička inicijativa BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije da bi se došlo do trajnih i održivih stambenih rješenja, odnosno kuća i stanova za oko 36.000 osoba u te četiri zemlje, od čega u BiH za blizu 3.200 porodica ili 20.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Troškovi su procijenjeni na oko 150 miliona KM, od čega je planirano da se iz donatorskog fonda pokrije 127 miliona, a ostatak je na domaćim institucijama. Za BiH je odobreno šest potprojekata, a samo jedan je potpuno završen. Odnosi se na nabavku materijala za obnovu kuća, dok je ostalima predviđena gradnja kuća i stanova za ugrožene kategorije širom Srpske i FBiH.

- Dva potprojekta bi trebalo da budu završena do kraja juna 2022. godine, a zatvaranje preostalih se očekuje do kraja produženog roka za realizaciju Regionalnog programa, odnosno u junu 2023 - piše u najnovijem izvještaju o planiranim i sprovedenim aktivnostima u okviru ovog projekta.

U projekat je, od ukupno 143 lokalne zajednice u BiH, uključeno njih 106, a do sada je prema posljednjim podacima završena obnova i izgradnja 1.902 stambene jedinice, od čega 890 kuća i 568 stanova.

- U toku je obnova i izgradnja 1.130 stambenih jedinica, od čega 1.815 kuća i 315 stanova - istaknuto je u dokumentu.

Iako se ističe da je napredak koji je BiH do sada postigla nesporan te da je rok za završetak projekta produžen do 30. juna 2023, ne krije se da postoje izazovi za, kako se ističe, ogroman posao koji treba da bude urađen u relativno kratkom vremenskom periodu.

- Odnedavno je otvoreno više od 1.000 gradilišta. Neki objekti su u veoma udaljenim zonama, i dalje ima kašnjenja u dinamici implementacije, došlo je do ogromnog rasta cijena građevinskih materijala, a primjetan je i nedostatak kvalifikovane radne snage u građevinskom sektoru. Ipak, ključni izazov je obezbjeđenje gotovinske kontribucije za završetak posla jer je do sada obezbijeđena okvirno trećina od ugovorene - piše u izvještaju, uz napomenu da će dodatna sredstva tražiti i kroz budžet institucija BiH za 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA