Afrička kuga opet pali alarm

  • BiH
  • 14. Jan 2022.

Afrička kuga svinja približava se BiH, zbog čega domaći uzgajivači traže od nadležnih institucija da pooštre kontrole mesa i životinja koje se uvoze, a iz resornog ministarstva u Srpskoj poručuju da su svjesni opasnosti te da je sačinjen plan hitnih mjera u slučaju pojave ove bolesti.

Afrička kuga opet pali alarm
FOTO: Tsekhmister/DepositPhotos

Pomoćnica ministra za veterinarstvo RS Dragana Oklješ rekla je za "Glas Srpske" da u Srpskoj nisu zabilježeni slučajevi pojave ove bolesti kod domaćih ili divljih svinja.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao nadležan organ, odgovoran i svjestan rizika koji prijeti, prati situaciju u zemljama okruženja i u skladu s tim postupa. S ciljem koordinacije svih preventivnih aktivnosti u vezi sa potencijalnom opasnošću preduzeli smo određene korake i sačinili planove hitnih mjera postupanja u slučaju pojave ove bolesti u Srpskoj - kazala je Oklješeva.

Dodala je da su u skladu sa potvrdom bolesti u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i potencijalnom opasnošću od pojave afričke kuge preduzeli niz aktivnosti u svrhu podizanja svijesti vlasnika svinja.

- Konstantno apelujemo na naše proizvođače i farmere da su s ciljem sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima dužni redovno sprovoditi preventivne biobezbjednosne mjere. Veliki značaj u suzbijanju širenja imaju i lovci i lovačka udruženja, koji na terenu prate situaciju i na čijem podizanju svijesti stalno radimo - rekla je Oklješeva.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da stočari strahuju da će ova bolest stići i u BiH.

- Kad pogledate kojim putem dolazi afrička kuga, jasno je da dolazi iz EU, odakle je došla i u Srbiju i Sjevernu Makedoniju. I ranije smo tražili da se poveća kontrola uvoza i mesa i životinja iz EU. Međutim, nadležne institucije na nivou BiH su ostale nijeme. Razlog je profit prerađivača koji je ogroman unazad godinu dana - tvrdi Maljčić.

Da je bilo dobre volje, dodaje, s ciljem zaštite domaćih proizvođača mogle su se naći zaštitne vancarinske mjere.

- Predložićemo da se obavezno radi kontrola kada je riječ o uvozu iz EU. Mi iz Sjeverne Makedonije ne uvozimo ništa, a iz Srbije samo dio prerađevina, a svježe meso ne dolazi iz Srbije. Sve nam dolazi visokosubvencionisano iz EU - rekao je Maljčić.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su upoznati sa radom lovaca u susjednim zemljama, te da prate situaciju u zaraženim oblastima.

- Resorno ministarstvo i Lovački savez RS već godinu i po dana vrše intenzivni monitoring na pojavu afričke kuge i uzimanje krvnih uzoraka - rekao je Minić. Gledajući generalno šta se dešava u Evropi kada je u pitanju afrička kuga, kako kaže, pored svih drastičnih mjera koje su preduzimane, nauka i struka ipak jedine mogu stati na kraj širenju.

- Među nama lovcima ima i privrednika, privatnika i farmera koji se bave svinjogojstvom za ličnu upotrebu i svi strahujemo od afričke kuge - zaključuje Minić.

Ljubitelji mesnih delikatesa sa potpisom proizvođača iz Srbije prije tri godine nisu mogli uživati u njihovom ukusu jer je Kancelarija za veterinarstvo BiH u avgustu 2019. zabranila uvoz svinjskog mesa i prerađevina zbog pojave afričke kuge svinja u toj susjednoj zemlji, a zabrana je trajala mjesecima

Zemlje

Nakon što je ova opasna bolest potvrđena kod domaćih svinja u Sjevernoj Makedoniji i kod veprova u četiri lovišta u Srbiji, Crna Gora je zabranila uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i svih proizvoda iz tih dijelova Srbije i Sjeverne Makedonije. Slučajeve afričke svinjske kuge prijavile su proteklih dana i Mađarska, Letonija i Italija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA