Krizni štab u Srbiji uveo nove mere

Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Krizni štab u Srbiji  uveo nove mere

- U Srbiji će između 2. doze i buster doze vakcine biti dovoljno da prođe 3 meseca, to je jedna od prvih odluka Kriznog štaba - rekao je Gojković na konferenciji za medije nakon sednice.

Takođe, Gojković je rekao da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana, budući da "omikron" soj pokazuje da daje blaže simptome od prethodnih.

Pored toga, Gojković je najavio da će cena testiranja biti smanjena.

- Doneta je odluka da svi oni koji žele da se testiraju na lični zahtev mogu to da učine po nižim cenama, umesto 9.000 sada je PCR 6.000 dinara, dok je antigenski sa 3.500 sada smanjen na 1.800 dinara - naveo je danas posle sednice Kriznog štaba dr Zoran Gojković.

Raspust u centralnoj Srbiji kao u Vojvodini

On je istakao da je razgovarano o početku škole na nivou centralne Srbije.

- Kao što znate škole u Vojvodini su krenule sa radom i od ponedeljka osnovci do 5. razreda će u školeske klupe, a stariji osnovci i srednjoškolci će na kombinovanu nastavu - istakao je pokrajinski sekretar.

Što se tiče nastave u centralnoj Srbiji u utorak će se nastaviti konsultacije, ali smo najbliži rešenju iz Vojvodine - od prvog do 8. razreda neposredno, ostali kombinovana nastava.

- Ono što je dobro je što zdravstveni sistem ne pati, što je posledica omikron soja koji je kako kaže dr Tanja Jovanović dominantan u Srbiji - kazao je Gojković, dodavši, međutim, da je zabeležena i pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine, što bi moglo dodatno da oteža situaciju.

Podsetimo, škole u Vojvodinu su krenule sa radom, a od ponedeljka osnovne škole idu na neposrednu nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu.

Današnji sastanak je zakazan nakon rekordno visokih brojki zaražnih kovidom, a samim tim i mnoge teme bile su danas na stolu pred Kriznim štabom.

Na sednici se raspravljalo o novim merama, vakcinaciji i kovid propusnicama. Ipak, pouzdano se ne nije znalo da će do nekih izmena i doći, mada epidemiloška situacija diktira tako.

Kako su pisali mediji, medicinski deo Kriznog štaba je opet tražio da kovid propusnice budu obavezne 24 sata u ugostiteljskim objektima, da se skrati radno vreme i smanji broj dozvoljenih ljudi u zatvorenom prostoru.

Jedina izvesna mera pre same sednice bila je vezana za škole, onosno početak drugog polugodišta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA